Kokku tehti eelmisel aastal Läänemere parvlaevadel eelmisel aastal 36 vägistamist puudutavat kuriteoavaldust, selgus Rootsi TV4 saatest „Kalla fakta“. Arvesse on võetud Viking Line'i, Tallink Silja ja Birka Line'i laevad, vahendab Helsingin Sanomat.

Ahvenamaa politsei oli eelmise aasta sügiseks uurida saanud viis vägistamiskahtlust. Need kõik olid pärit Cinderellalt.

Viking Line'i kommunikatsioonijuht Johanna Boijer-Svahnström ütles, et ettevõte üritab teha kõik reisijate turvalisuse tagamiseks.

Cinderellal reisib aastas ligi miljon reisijat. Laev erineb suurest osast parvlaevadest selle poolest, et tegemist on traditsioonilise kruiisilaevaga, kus liinireisijaid on vähe.

Viking Line tõstis mõni aasta tagasi reisijate vanusepiiri 21 aastani. Nädalalõpu kruiisidel muudeti tax free ostuõigust nii, et alkoholi ei saa laeva väljumise õhtul enam osta. Selle eesmärk on takistada oma jookide joomist kajutites.

Läänemere parvlaevade kuriteoavaldused saabuvad peamiselt Helsingi, Turu, Stockholmi ja Mariehamni politseisse. Kuriteoavaldus registreeritakse selle linna või riigi politseis, mille territooriumil on kuritegu toime pandud. Alati ei ole see aga nii ühene, sest juhtumeid võidakse registreerida ka selle järgi, kuhu laev teel on.

Kuritegude kontsentreerumist Cinderellale on eriti tähele pandud Mariehamnis.

„Ahvenamaa politsei kutsutakse aastas 10-15 korda laevadele selliste vägistamiskahtluste tõttu. Meie vaatevinklist on Cinderella täiesti selge tabelijuht,“ ütles politseiülem Teijo Ristola Helsingin Sanomatele.

Ahvanamaa politsei oli saanud eelmise aasta sügiseks uurida viis vägistamiskahtlust. Kõik need olid pärit Cinderellalt. Ristola kahtlustab, et see tuleneb sellest, et Cinderella on peamiselt peokruiisidele keskendunud parvlaev.

Politsei on Ristola sõnul sellest Viking Line'i turvapersonaliga vestelnud.

Politsei hinnangul on vägistamisjuhtumite koguarv laevadel tõenäoliselt suurem kui nende kohta tehtavate avalduste arv.

„Kellelgi ei ole kindlasti päris täpset informatsiooni selle kohta, kui palju neid juhtub, sest keegi ei pane neid ühte kohta kirja,“ ütles Turu peapolitseijaoskonnas seksuaalkuritegude uurimist juhtiv kriminaalkomissar Petri Lamppu. „Teisalt ei räägi avalduste arv tegelikust juhtumite arvust, sest osa avaldustest osutub alusetuiks. Siiski on nende hulgas ka selliseid juhtumeid, mida lihtsalt ei ole suudetud uurida.“

Lamppu ei ole enese sõnul märganud, et ühegi laevafirma või laeva osa vägistamiskahtlustes eriti esile tõuseks. Üldiselt on tema sõnul järelevalve laevadel paranenud.