Läti Ülikooli ja Narkoloogiakeskuse küsitlusest selgus, et 12,5 protsenti Läti 15-64-aastastest elanikest on vähemalt kord elus narkootikume tarbinud.

Küsitletuist 4,6 protsenti on narkootikume proovinud viimase aasta vältel, 2,2 protsenti viimase kuu aja jooksul.

Vanuserühmas 15-34 eluaastat on uimasteid vähemalt kord elus proovinud 21,9 protsenti, nende seas viimase aasta jooksul 9,7 ning viimase kuu vältel 4,7 protsenti.

Vanuserühmas 35-64 eluaastat on meelemürke proovinud 5,3 protsenti vastanuist, neist 0,9 protsenti viimase aasta vältel ning 0,5 protsenti viimase kuu aja vältel.

Küsitluse tulemustega tutvunud tervishoiuminister Ingrida Circene märkis, et lisaks statistilistele andmetele on olulised ka inimeste arvamused narkoprobleemi võimalike lahendusviiside kohta.

Nii leiab 87 protsenti küsitluses osalenuist, et lisaks alkoholijoobele tuleks autojuhtidel kontrollida ka võimalikku narkojoovet.

Seitsekümmend kaheksa protsenti vastanutest leiab, et suurendada tuleks narkoennetuskeskuste hulka, 72 protsenti peab vajalikuks narkomaanide sundravi, 61 protsenti narkomaanidele määratavate karistuste karmistamist.

Küsitlus korraldati Euroopa Liidu riikide kogemust arvestades ning üldkasutatava metoodika abil, mis annab võimaluse saadud andmeid teiste Euroopa riikide olukorraga võrrelda.

Küsitlust rahastati PHARE 2000. aasta projekti raames.