Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud Malaysia Airlinesi reisilennuk Boeing 777 tulistati alla Ida-Ukrainas 2014. aasta 17. juulil. Hukkus 298 inimest, neist 196 hollandlased, vahendab NOS.

Hollandi ohutuse uurimisnõukogu (OVV) tegi eelmisel aastal kindlaks, et lennuk tulistati alla Vene õhutõrjeraketiga Buk, mille mudeli tähis on 9N314M. JIT rõhutab aga, et kriminaaljuurdluse jaoks tuleb selle kohta ümberlükkamatuid tõendeid leida.

Lennuki allakukkumispaigas leidsid uurijad sellise raketi osi. Rakett purunes tuhandeteks väikesteks metallikildudeks, mis tungisid läbi lennuki kere. Lennuki kokpitis olnud kolme meeskonnaliikme säilmetest on kompuutertomograafi abil leitud umbes 30 raketitükikest, mis ei ole suuremad kui kuupsentimeeter, kuid mis omavad uurijate sõnul otsustavat tähtsust pusle kokkupanemise mõttes, öeldakse JIT-i avaldatud digitaalajakirjas.

Avaldati ka foto Buki düüsist, mis leiti lennuki vraki tükkide juurest. Alguses väideti meedias, et see on uus foto, kuid tegelikult oli see olemas juba OVV raportis, kus seda nimetati lihtsalt rakettmootori düüsiks.