Kõigis Ida-Aasia osades, nii Koreas, Taiwanis kui Indoneesias, on olemas potentsiaal äkiliseks ja vägivaldseks sõjategevuseks," öeldakse ajakirja uue väljaande eesssõnas.

"Hiina ohustab kogu piirkonda, (USA) õhutõrjesüsteemi probleem hõlmab Jaapanit ja võib-olla ka Taiwani, Indoneesia etnilise separatismi edu võib õhutada sarnaseid liikumisi Filipiinidel või Tais," hoiatab Jane's.

USA plaanib rajada õhutõrjesüsteemi, mis kataks võimalikke rünnakuid Kirde-Aasiast. Hiina kardab, et see süsteem pakuks kaitset Taiwanile, mille taasliitmist mandri-Hiinaga Peking nõuab.

Kagu-Aasia mereväed on kõik liikvel, näiteks Hiina suudab mereteed pidi konfliktikohta lähetada 11.000 sõdurit ja hoiab korraga käigus nelja erinevat allveelaevade ehitamise programmi, kirjutatakse Jane'sis.

Indoneesia kavatseb viie aasta jooksul laiendada oma mereväge 20.000 meremehe ja 10.000 merejalaväelase võrra, Singapuri esimene allveelaev viidi kodubaasi aprillis ja järgmine valmib 2001. aastal.

Indoneesia president Abdurrahman Wahid hoiatas aprillis, et kui Singapuri allveelaevad kokkulepitud liikumisteedelt kõrvale kalduvad, tuleb neil tegemist Indoneesia armeega.

Nii Taiwan kui Korea on suurendanud kulutusi uute laevade ehitamisele ja tehnika soetamisele, pärast Põhja-Korea spioonilaevade mullust tungimist Jaapani vetesse on Tokyo muutnud oma senist kaitsele orienteeritud poliitikat ja peab nüüd võimalikuks ka ennetavaid rünnakuid vaenlase raketibaaside vastu.

India kaitse-eelarvet suurendati tänavu rohkm kui kunagi varem, pärast mullust piirisõda Pakistaniga Kashmiri regiooni pärast. Kui poleks USA sõjalist kohalolu, domineeriks India merevägi kogu Lõuna-Aasia vetes, väitis Jane's.