Tegemist on IAEA seni kõige karmisõnalisema raportiga Iraani kohta. Teheran mõistis selle hukka kui poliitiliselt motiveeritu, teatab BBC News.

„See raport on kallutatud, ebaprofessionaalne ning valmistatud ette poliitilistel motiividel ja peamiselt USA poliitilise surve all,“ ütles Iraani esindaja IAEA juures Ali Asghar Soltanieh. „See on vanade väidete kordamine, mille alusetust tõestati üksikasjalikus 117-leheküljelises vastuses.“

Teaduse ja rahvusvahelise julgeoleku instituudi veebilehel avaldatud raportis väidetakse, et mõned Iraani poolt 2008.-2009. aastal läbi viidud uuringud tekitavad erilist muret. „Selliste uuringute rakendamine millegi muu jaoks kui tuumalõhkeseade jääb agentuurile segaseks,“ öeldakse raportis.

Raportis tuuakse välja:

- Töö kiirete sütikute kallal, millel on võimalik rakendus tuumalõhkeseadmes ning piiratud tsiviil- ja tavarelvastuse rakendused.

- Sütikute katsetused, mis on kooskõlas tuumaseadeldise plahvatuse simuleerimisega.

- Tuumarelvade väljaarendamise informatsiooni ja dokumentatsiooni hankimine salajastest tuumatarnevõrgustikest.

- Töö omamaise tuumarelva väljaarendamiseks, sealhulgas selle komponentide katsetamine.

Raportis jätkatakse: „Informatsioon näitab, et enne 2003. aasta lõppu leidis ülalmainitud tegevus aset struktureeritud programmi raames. On viiteid ka sellele, et osa tuumalõhkeseadeldise väljaarendamise juurde kuuluvast tegevusest jätkus pärast 2003. aastat ning osa sellest võib olla endiselt käimas.“

Raport jätab siiski napilt otse välja ütlemata, et Iraani arendab tuumapommi.

Informatsioon on IAEA teatel usutav ja tuleb agentuuri 35 liikmesriigist, oma uuringutest ja Iraanist endast.