Luureandmete kohaselt on Iraan saanud olulist tehnilist abi välisekspertidelt, kirjutas ajaleht viitega lääne diplomaatidele ja tuumaekspertidele, keda rahvusvahelisele aatomienergiaagentuurile (IAEA) laekunud infost teavitati, vahendab BNS.

IAEA sellenädalane raport tõotab kujuneda seni kõige detailsemaks Iraani sammude kohta tuumavõimekuse saavutamisel ning kannustab tõenäoliselt lääneriike taotlema Teherani vastu uusi sanktsioone.

Washington Posti andmetel pakub raport uut infot endise Nõukogude relvateadlase rolli kohta, kes tutvustas Iraanile väidetavalt tuumaahelreaktsiooni käivitamiseks kasutatavaid ülitäpseid detonaatoreid.

Raporti kohaselt kinnitab luureinfo kartusi, et Iraan jätkas relvastusega seotud uuringuid ka pärast 2003. aastat, kui Teheran USA luureagentuuride hinnangul peatas rahvusvahelise surve tõttu uuringud.

Lääneriigid usuvad, et Iraan üritab tsiviiltuumaprogrammi varjus töötada välja tuumarelva, Teheran eitab seda ja kinnitab, et riigi tuumaprogramm on rahuotstarbeline.