Raport kannab pealkirja "Tere tulemast põrgusse", mis olevat pärit ühe vangilaagri venelastest valvurite suust. Human Rights Watchi sõnul jätkuvad üle aasta kestnud Tšetšeenia sõjas endiselt ulatuslikud inimõiguste rikkumised.

Mitmekümne endise kinnipeetavaga peetud vestlustest selgub, et piinatud ja ahistatud on tuhandeid tšetšeene.

Tšetšeene on vahistatud väidetava koostöö eest iseseisvuslastega, kuid organisatsiooni sõnul on venelased paljudel juhtudel tegutsenud rahasaamise eesmärgil. Paljud kinnipeetavad on vabastatud alles siis, kui nende pered on maksnud summasid, mis ulatuvad 75 dollarist 5.000-ni.

Raportis täiendatakse varasemaid andmeid süstemaatilisest vägivallast, eriti kurikuulsas Tšernokozovo laagris Tšetšeenia keskosas. Laagris vägistatakse nii naisi kui ka mehi ning kinnipeetavaid sunnitakse jooksma läbi valvurite kadalipu.

Peale selle alandatakse tšetšeene mitmel viisil, näiteks ei lubata neil tualetti kasutada ja purjus valvurid ratsutavad nende kui hobuste seljas.

Vähemalt üks kinnipeetav suri läbi kadalipu joostes saadud vigastustesse, ütleb Human Rights Watch.

Vene sõjategevusele Tšetšeenias on Läänes osaks saanud ulatuslik kriitika nii vangide kallal vägivalla tarvitamise kui ka rünnakute tõttu, milles hukkuvad tsiviilelanikud.

Kriitikale ei ole aga järgnenud tegusid ja pole kindel kas Euroopa Liit soovib viia asja inimõiguste kohtusse, nagu nõuab Human Rights Watch.

Organisatsiooni Moskva büroo direktor Diederik Lohman ütles, et mõned EL-i mõjukad riigid nagu Itaalia, Saksamaa ja Suurbritannia on reageerinud Tšetšeenias toimuvale "tõeliselt haletsusväärselt", ilmselt soovimata rikkuda suhteid Venemaaga.

Moskva on nimetanud Tšetšeeniasse inimõiguste ametniku Vladimir Kalamanovi isikus. Aga temal ei ole voli juurdlusi algatada, ta võib juhtumitest üksnes teistele agentuuridele teatada.