Bolívari allianssi (ALBA) kuuluva kaheksa riigi juhid kohtusid, et kiita heaks kokkulepe, millega keelatakse Falklandi saarte lipu all sõitvatel laevadel nende sadamatesse sisenemine, teatab Daily Telegraph.

„Malviini saarte teema on teema, mis paneb meid muretsema, eriti karmi keelekasutuse tõttu Briti valitsuse poolt, kes süüdistab Argentinat kolonialismis,“ ütles Chávez, nimetades seda pahupidi pööratud maailmaks.

Pinged Falklandi saarte ümber on jõudnud nende pärast peetud sõja järgsesse haripunkti, sest Suurbritannia kroonprints William, kes on kuninglike õhujõudude helikopteripiloot, alustas seal kuuenädalalist teenistust. Kuninglik merevägi teatas aga eelmisel nädalal, et saadab Lõuna-Atlandile oma võimsaima sõjalaeva HMS Dauntlessi.

„Ma räägin ainult Venezuela nimel, aga kui Briti impeerium peaks Argentinat ründama, ei ole Argentina seekord üksi,“ kuulutas Chávez.

1981. aasta 2. aprillil hõivasid Argentina väed Falklandi saared, kust nad aga 74 päeva kestnud sõja käigus minema aeti. Hukkus 649 argentiinlast ja 255 britti.

Alates 2010. aastast on Argentina ja Suurbritannia suhted taas teravaks muutunud, sest Briti valitsus andis loa saarte vetes naftat otsida.