Kasvava võõravihast motiveeritud kuritegevuse õhkkonnas, mida õhutab veelgi ülemaailmne finantskriis, ei suuda Venemaa valitsus kaitsta võõrtöölisi tööandjate, tööbüroode ja miilitsa tagakiusamise eest, teatab Human Rights Watch (HRW).

130-leheküljeline raport dokumenteerib laialt levinud palkade väljamaksmata jätmist, vajalike lepingute mittesõlmimist ning ebaturvalist töökeskkonda. Samuti räägitakse juhtudest, kui tööbürood viivad töölisi nende enese teadmata sunnitööjõuks. Neilt võetakse ära passid ja sunnitakse töötama ilma palgata. Mõnedel juhtudel hoitakse neid vangistuses ja pekstakse.

HRW intervjueeris enam kui 140 ehitustöölist, kes on töötanud 49 Venemaa linnas aastatel 2006-2008.

Rohkem kui 40 protsenti Venemaa 4-9 miljonist võõrtöölisest töötab ehitusalal, mis oli enne globaalset majanduskriisi Venemaa majanduskasvu peamisi mootoreid. Enamus võõrtöölistest tulevad teistest endise Nõukogude Liidu riikidest ja võivad Venemaale siseneda ilma viisata.

HRW teatel ei sõlmitud peaaegu ühegagi intervjueeritud töölistest Venemaa seadustega ette nähtud lepingut. Lepingu puudumine muudab töölise kaitsetuks palga- ja muude pettuste ees ja vähendab nende võimalusi otsida abi võimudelt. Palkade maksmata jätmine ja nende vähendamine on tavaline. Tööliste vastu, kes keelduvad protestiks töötamast, võidakse kasutada ähvardusi ja vägivalda.

Miilits tegeleb sageli rahvusvähemustelt, sealhulgas võõrtöölistelt raha väljapressimisega, kontrollides tänaval dokumente. Võõrtöölised rääkisid HRW-le, et mõnikord miilits ka peksab ja alandab neid. Mõned eriti jultunud militsionäärid on sundinud võõrtöölisi jaoskondades või mujal enese heaks tööd tegema.

HRW kutsub Venemaa valitsust üles kehtestama töökohtade üle range järelevalve, esitama seadusi rikkuvatele tööandjatele süüdistused ja kehtestama reeglid tööbüroodele. Samuti tuleb luua kergesti ligipääsetavad võimalused kaebuste esitamiseks. Reformida tuleb migratsiooniseadusi, et töölised saaksid oma staatuse kergemini legaliseerida.