HRW kutsus Süüriat üles lõpetama kohe maamiinide asetamine, nimetades neid sõjaliselt ebaefektiivseteks relvadeks, mis tapavad peamiselt tsiviilisikuid ja seda ka aastaid hiljem, vahendab BBC News.

HRW teatel rääkis Süüria armee 28-aastane endine demineerija, et on koos sõpradega märtsi alguses Hasanieihi piirkonnast eemaldanud umbes 300 miini teede äärest, mida põgenikud kasutavad Türgisse jõudmiseks.

15-aastane poiss rääkis, et kaotas jala maamiiniplahvatuses, kui aitas Homsi Baba Amri linnaosas valitsuse tule all haavata saanud perekonnasõpra Liibanoni piiri ületamisel.

„Igasugune isikkoosseisuvastane maamiinide kasutamine on südametunnistuseta,“ ütles HRW relvadivisjoni direktor. „Pole absoluutselt mingit õigustust nende valimatute relvade kasutamisel ühegi riigi poolt ükskõik kus, ükskõik millisel põhjusel.“

Süüria, mis ei kuulu 159 riigi hulka, mis kirjutasid 1997. aastal alla Ottawa lepingule, millega keelati isikkoosseisuvastaste miinide tootmine, kasutamine ja varumine, ei ole süüdistusi kommenteerinud.

HRW teatel pole Süüria maamiinide varu suurus ja päritolu teada, kuid arvatavasti koosneb see enamasti Venemaal valmistatud relvadest, millest osa on nõukogudeaegsed, näiteks PMN-2 isikkoosseisuvastased miinid ja TMN-46 sõidukitevastased miinid.

Türgi Punase Poolkuu põgenikelaagrisse Hatays saabub päevas kuni 200 põgenikku, kes tulevad Idlibi linnast ja seda ümbritsevatest küladest sõjaväe rünnakute eest.