New Yorgis baseeruv HRW avaldas oma aastaraporti neljapäeval ning selles analüüsitakse peamisi inimõigustealaseid probleeme enam kui 90 riigis, sealhulgas Venemaal, aastatel 2011-2012, vahendab BBC News.

Viidates olukorrale Venemaal, teatas HRW oma avalduses: „2012. aastal päästis Kreml valla kõige hullema poliitilise mahasurumise Venemaa postsovetlikus ajaloos.“

Raportis tuuakse esile uued piirangud ja trahvid avalike meeleavalduste korraldamisel, riigireetmise definitsiooni laiendamine ning piirangud interneti sisule. Kriitikud peavad neid meetmeid Kremli katseks avalikkuse rahulolematus maha suruda.

Samuti öeldakse raportis, et Putini naasmine võimule eelmise aasta mais tõi kaasa endise presidendi Dmitri Medvedevi väheste pelglike edusammude tagasivõtmise poliitiliste vabaduste alal.

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Aleksandr Lukaševitš ütles, et ametlik avaldus raporti kohta tehakse varsti. Ta lisas, et Venemaa inimõigustealane olukord ei ole kõige halvem ning kriitikud pole ise sugugi perfektsed, viidates väidetavatele inimõiguste rikkumistele USA-s ja Euroopa Liidus.