HRW avaldas reedel 200-leheküljelise raporti, kus antakse ülevaade rünnakutest tsiviilisikute vastu eelmise aasta augustis toimunud lahingute ajal, vahendab YLE Uutiset.

HRW väidab, et on dokumenteerinud arvukalt inimõiguste rikkumisi. Organisatsioon süüdistab mõlemaid osapooli tsiviilisikutevastases sõjategevuses ning Lõuna-Osseetia võitlejaid etnilises puhastuses.

HRW nõuab, et nii Vene kui Gruusia valitsused uuriksid kuritegusid ja võtaksid vastutusele need, kes on süüdi rahvusvaheliste humanitaarseaduste rikkumises, kaasa arvatud sõjakuriteod.

Lõuna-Osseetia relvajõude kritiseerib HRW karmisõnaliselt etniliste grusiinide külade eesmärgipärase ja süstemaatilise hävitamise eest Lõuna-Osseetias.

Gruusia on organisatsiooni väitel süüdi valimatutes ja ulatuselt ebaproportsionaalsetes suurtükirünnakutes Lõuna-Osseetia vastu.

Vene vägesid kritiseerib HRW valimatute õhu-, suurtüki- ja tankirünnakute eest, milles hukkus ja sai haavata palju tsiviilisikuid. Organisatsiooni raporti järgi avasid venelased Gori piirkonda okupeerides meelega tule tsiviilsõidukite pihta.

Venemaa, Gruusia ja Lõuna-Osseetia separatistlik valitsus on varem kõik süüdistused inimõiguste rikkumises tagasi lükanud.