Inimõigusteorganisatsiooni vaatlejad Iisraelis jälgisid tundidepikkust Jebaliya põgenikelaagri pommitamist, millest jäid õhku valgele fosforile viitavad suitsujooned. Inimestele tekitatud vigastusi ei ole aga võimalik tõestada, sest vaatlejaid ei lubata Gaza sektorisse siseneda, vahendab Associated Press.

Gaza maakitsuse lõunaosa Nasseri haigla peaarst ütles, et on ravinud mitmeid ohvreid, kellel on rasked põletushaavad, mille võib olla põhjustanud fosfor. Arstil ei ole aga ressursse ega oskusi seda kindlalt väita.

Valge fosfor võib nahaga kokku puutudes tekitada tõsiseid põletushaavu ja süüdata tulekahjusid. HRW kutsus oma avalduses Iisraeli üles mitte kasutama ainet Gaza maakitsuse rahvarohketes piirkondades.

Iisraeli armee esindaja major Avital Leibovich keeldus fosfori kasutamist otseselt kommenteerimast, kuid väitis, et Iisraeli armee kasutab laskemoona kooskõlas rahvusvahelise õigusega.

Iisrael kasutas valget fosforit 34-päevases sõjas Hizbollahi vastu Liibanonis 2006. aastal. USA armee kasutas seda 2004. aasta novembris Iraagis Fallujahis.

Valget fosforit ei peeta keemiarelvaks ja sõjaseaduste järgi tohivad armeed seda kasutada suurtükimürskudes, pommides ja rakettides, et teha suitsukatet sõjavägede liikumise varjamiseks ning heledate sähvatuste tegemiseks õhus, et valgustada öösel lahinguvälja.

Iisrael ei ole valge fosfori kasutamist reguleeriva konventsiooniga ühinenud. Tavaliste sõjaseaduste järgi on Iisraelil aga kohustus võtta tarvitusele kõik meetmed, et minimiseerida selle mõju tsiviilelanikkonnale.

Iga 155 millimeetrine mürsk sisaldab 116 fosforisse kastetud „vahvlit”, mis levivad umbes spordiväljaku suurusele alale, sõltuvalt sellest, kui kõrgel mürsk plahvatab. Fosfor süttib kontaktis hapnikuga.

HRW esindaja sõnul näitavad neljapäeval Briti ajalehes The Times avaldatud fotod Iisraeli üksusi käsitsemas USA-s toodetud valge fosfori mürske, millel on küljes sütikud.