"Kogunegem ja näidakem üles ühtsust ja toetust meie kolmele Haagis olevale kindralile," seisis veteranide ühingu teadaandes, vahendab BNS.

Haagi tribunali kohtuotsust on oodata reedel. Endist kindrali Ante Gotovinat süüdistatakse Jugoslaavia lagunemise aegsetes sõdades serblaste vastu toime pandud sõjakuritegudes ja teda võib oodata kuni 27-aastane vangistus.

Kohtupingis on ka endine Horvaatia politsei eriüksuste juht Mladen Markač ja endine asekaitseminister Ivan Čermak.

Sõjaveteranid on lubanud pealinnas Zagrebis tänavale tulla nii reedel kui ka laupäeval, kohtuotsus kantakse väliekraanidel otsepildis üle.

Peaminister Jadranka Kosor kutsus üles vaoshoitusele, öeldes, et "protestid (...) ei muuda midagi".

Paljud horvaadid peavad Gotovinat endiselt kangelaseks, kes aitas lõpetada aastail 1991-1995 kestnud sõja. Tema vahistamine 2005. aasta detsembris Kanaari saartel vallandas Horvaatias ulatuslikke meeleavaldusi.

Mõjukas ajaleht Večernji List avaldas reedesel esiküljel Gotovina pildi pealkirjaga "Kangelane!".

Gotovina juhtis Horvaatia vägesid, mis murdsid serblaste rinde ja vallutasid 1995. aastal serblaste enamusega Krajina piirkonna.

Gotovinat süüdistatakse muuhulgas serblastest tsiviilelanike ja sõjavangide mõrvadele kaasa aitamises. Prokuröride sõnul tapeti Krajina etnilise puhastuse käigus üle 320 serblase ja ligi 90 000 sunniti piirkonnast lahkuma.