Kiriku toetatud keelustamise pooldajad rääkisid enne referndumit traditsiooniliste pereväärtuste kaitsmise vajadusest ning nende vastased süüdistasid neid homoseksuaalide diskrimineerimises, vahendab AFP.

Kolm tundi enne hääletuse lõppu oli aga referendumist osavõtu protsent üsna madal – 26,75. Horvaatia seaduste järgi ei ole aga referendumi kehtivaks kuulutamiseks vaja, et sellel osaleks teatud hulk valijaid.

Vasaktsentristlik valitsus, inimõiguslased ja avaliku elu tegelased olid kõik samasooliste abielude keelustamise vastu.

Hiljuti ilmsiks tulnud valitsuse eelnõu, mis oleks lubanud homopaaridel end elukaaslastena registreerida, tekitas aga Horvaatia konservatiivides hirmu, et järgmisena seadustatakse samasooliste abielud.

Kiriku toetatud organisatsioon Perekonna Nimel kogus mais ligi 700 000 allkirja, millega nõuti üleriiklikku referendumit abielu defineerimiseks.

Peaminister Zoran Milanović nimetas referendumit kurvaks ja mõttetuks ning väljendas lootust, et see on viimane hääletus sellise küsimuse üle.

Analüütikute sõnul Horvaatia majandusprobleemid aidanud kaasa igasuguste äärmuslaste esiletõusule.

„Täna on päevakorras homoseksuaalid, homme need, kellel on jalgrattad, siis inimesed, kellel on koerad, juudid, me teame, kuidas see läheb,“ hoiatas 60. eluaastatas Ilija Desnica, kes hääletas samasooliste abielude keelustamise vastu. „See on fašismi sisenemine tagaukse kaudu.“

Katoliku kirik, millesse kuulub 90 protsenti Horvaatia elanikest, kutsus aga üles „jah“ hääletama.

„Abielu on ainus liit, mis võimaldab paljunemist,“ ütles kardinal Josip Bozanić kirjas, mis loeti ette kirikutes üle kogu riigi. „See on peamine vahe abielu ja teiste liitude vahel.“

Peamise opositsioonierakonna HDZ-i juht Tomislav Karamarko toetas seda seisukohta ja rõhutas, et kahjuks ollakse sunnitud kirjutama põhiseadusesse midagi nii loomulikku.