Kokkupõrked algasid pärast seda, kui vähemalt 1000 opositsiooniaktivisti kogunes Moskva kesklinnas Triumfalnaja väljakule, nõudes vabadust ja Venemaad ilma Putinita, teatab Reuters.

Rahvas nimetas miilitsaid fašistideks. Miilitsa väitel üritasid meeleavaldajad segada Kremli-meelsete noorte korraldatud kontserti ja peatada liiklust.

Peterburis kogunesid Nevski prospektile 300 natsionaalbolševikku. Neist vähemalt 100 vahistati.

„Euroopa riigijuhid ei tohiks algaval tippkohtumisel Venemaaga neid rikkumisi tähelepanuta jätta,” ütles Euroopa parlamendi inimõiguste komitee juht Heidi Hautala Peterburis. „Ma mõistan teravalt hukka rahumeelsete meeleavalduste vägivaldse mahasurumise Venemaal.”

Nagu Moskvas ütlesid ka Peterburi meeleavaldajad, et ühinesid meeleavaldustega, sest Putin teatas nädalavahetusel, et tal pole midagi nende vastu.

„Putin näitas oma silmakirjalikkust ja künismi,” ütles Kremli-vastase opositsiooni juht Boriss Nemtsov. „Ta ütleb üht, lubab teist ja teeb kolmandat. Täna peksti Peterburis ja Moskvas meeleavaldajaid mitte millegi eest.”

Üle kolmekümne inimese kogunes ka Rostovis, kus president Dmitri Medvedev võttis kahepäevase tippkohtumise alguseks vastu Euroopa Liidu riigijuhte.

„Inimesed kardavad. Kardavad kaotada töö. Kardavad läbi pekstud saada,” ütles 48-aastane keskkonnakaitsja Jelena Belan, kes kandis vesti sõnadega: „Putin tapab Venemaa”.