Opositsioon lootis septembris toimuvatel valimistel Hongkongi seadusandlikus kogus enamuse saada, vahendab BBC News.

Valitsuse teatel ei olnud registreerimata jäetud isikud kandideerimiseks sobilikud. Teatati, et neid ei saa pidada seadusandjalt nõutavat põhiseaduslikku kohust täitvateks, sest nad:

- propageerivad Hongkongi iseseisvust

- nõuavad välisriikide valitsuste sekkumist Hongkongi asjadesse

- väljendavad „põhimõttelist vastuseisu” riikliku julgeoleku seaduse kehtestamisele Pekingi keskvõimude poolt

- väljendavad „kavatsust kasutada seadusandliku kogu liikme funktsioone, et hääletada valimatult maha” kõik Hongkongi valitsuse seadusandlikud algatused, „et sundida valitsust nõustuma teatud poliitiliste nõudmistega”.

Valitsus teatas, et otsus langetati vastavalt Hongkongi põhiseadusele.

„Küsimus ei ole mingis poliitilises tsensuuris, sõnavabaduse ega valimistel kandideerimise õiguse piiramises, nagu mõned kogukonna liikmed väidavad,” teatas valitsus, lisades, et edasisi registreerimata jätmisi ei saa välistada.

Juba 2014. aastal teismelise aktivistina tuntuks saanud Joshua Wong ütles, et otsus näitab täielikku hoolimatust hongkonglaste tahte suhtes ja trambib jalge alla hääbuva majanduse viimase tugisamba.

Hongkongi seadusandlik kogu koosneb 70 liikmest, aga vaid 35 neist valitakse otse rahva poolt. 30 kohta täidavad huvigrupid, eeskätt äri-, pangandus- ja kaubandussektor, mis on olnud suuresti Pekingi-meelsed. Viis kohta kuuluvad piirkondade juhtidele, kelle valib rahvas.