Kuigi vastuoluline väljaandmiseelnõu on nüüdseks Hongkongi erihalduspiirkonna valitsuse poolt tagasi lükatud, jäi märkimisväärne osa sadadest tuhandetest meelt avaldanutest tänavale tänaseni. Nüüd plaanivad peamiselt tudengitest koosnevad rühmad korraldada nädavahetusel väljaastumisi mandri-hiinlaste seas populaarsetes ostlemispiirkondades Sheung Shuis ja Sha Tinis, vahendab Singapuri uudisteagentuur CNA.

"Me üritame oma revolutsiooni eksportida," kinnitas protestide üks juhtfiguure Bonnie Leung. "Kui nad [turistid mandrilt] näevad, mida Hongkongis tehakse, viivad nad need ideed koju kaasa. Kunagi saab olema demokraatia nii meil kui Hiinas," on Leung lootusrikas.

Kui teated suurtest protestidest levisid mujal maailmas kulutulena, siis Hiina valitsuse tsensorid suutsid uudiselt valdavalt tsenseerida. Ka sotsiaalmeedia, näiteks Instagram, mille kaudu meeleavalduste infot läbi hashtagide levitati, on Kommunistliku Partei poolt keelatud. Nii pole Mandri-Hiina elanikud nendest sündmustest enamasti kuulnudki. Viimaste plaanidega esitavad protestijad seega otsese väljakutse keskvalitsusele.

Samas lubas USA Osakas toimunud G20 kohtumisel vaigistada oma Hongkongi meeleavaldusi toetanud retoorikat, kui Hiinaga käivatel kaubanduskõnelustel sobiva tulemuseni jõutakse. Välisministeerium oli ka sundinud USA konsulit Hongkongis oma kõnest mitmeid Hiina suhtes kriitilisi kommentaare eemaldama. Valge Maja neid teateid kommenteerima ei nõustunud, kirjutas Financial Times kolmapäeval.

CNA teatel osales meeleavaldustel ka mõned Mandri-Hiinast pärit inimesed. Valdav osa mõnesajast tuhandest immigrandist jäi siiski koju. Enamik neist kommunistliku keskvalitsuse vastast algatust ei toeta, osa oli ka hirmul võimalike tagajärgede pärast.

Hiina keskvalitsusele kohtumõistmiseks inimeste väljaandmise eelnõust kardeti ohtu Hongkongi suveräänsusele keskvalitsuse poliitika osas. Selle vastu avaldasid juunis meelt meelt sajad tuhanded Hongkongi elanikud. Ametnike ning aktivistide hinnangud kõiguvad üle 300000 ning miljoni osaleja vahel. Vägivaldseks muutunud tipnesid erihalduspiirkonna parlamendi hõivamisega. 1997. aastal eritingimustega Suurbritannia kontrolli alt Hiinale läinud linn kaotab oma eriõigused lepingu järgi 2047. aastal.