Hondurase ülemkohus väidab, et palus armeel president võimult kukutada, sest viimane kavatses korraldada ebaseadusliku rahvahääletuse põhiseaduse muutmiseks ja oma ametiaja pikendamiseks, vahendab YLE Uutiset.

Parlament nimetas presidendi kohusetäitjaks oma spiikri Roberto Micheletti, kes kehtestas kaheks ööpäevaks öise liikumiskeelu.

Riigipööre on maailmas laialdaselt hukka mõistetud. ÜRO peasekretär Ban Ki-moon avaldas lootust, et austatakse inimõigusi ja valimiste teel võimule tulnud president Zelaya naaseb ametisse. Ka USA avaldas toetust riigist välja saadetud Zelayale, kuid teatas, et Honduras peab segaduse ise lahendama.

Venezuela president Hugo Chávez mõistis samuti Zelaya sürjutamise hukka ja ähvardas sõjalise sekkumisega, kui Venezuela suursaadik Hondurases tapetakse või saatkonda rünnatakse.

Chávezi sõnul vahistasid riigipöörajad Tegucigalpas Kuuba suursaadiku ja peksid läbi Venezuela suursaadiku, kes jäeti tee äärde lamama.

Hondurase kriisi arutavad Chávezi juhitud Ladina-Ameerika vasakpoolsete riikide liidu ALBA osa juhte Nicaraguas. Kohtumisest võtab osa ka Zelaya. Liitu kuuluvad lisaks Venezuelale Boliivia, Kuuba, Ecuador, Honduras ja Nicaragua.