Episkopaalkiriku pea piiskop Frank Griswold pühitses Robinsoni piiskopiseisusesse kolledži spordiväljakul rangete turvameetmete tingimustes läbi viidud tseremoonial tuhandete inimeste aplausi ja rõõmuhüüete saatel.

Robinson tänas kogudust, kuid manitses kaasa tundma neile kirikuliikmetele, keda tema pühitsemine vihastas või ärritas.

“Me teenime Jumalat, kui oleme nende suhtes lahked, armastavad ja hoolitsevad,” rõhutas vastne piiskop. “Kui nad peavad lahkuma, on nad alati teretulnud tagasi meie sõpruskonda.”

Maailma anglikaanide juht Canterbury peapiiskop Rowan Williams ütles, et geipiiskopi ametissepühitsemisest tingitud lõhe on ülimalt kahetsusväärne.

Konservatiivne Ameerika Anglikaani Nõukogu mõistis avalikult omasooihalejast vaimuliku piiskopiks pühitsemise hukka kui “ketserluse, jumalateotuse ja patu” ning tõotas luua USA-s uue “peavoolu” anglikaani kiriku.

“Täna on meie kiriku ajaloos ränk päev. Ketserlus on ülendatud pühaks. Jumalateotust on määratletud õnnistusena,” seisis anglikaaninõukogu avalduses.

“Meie perekond on nüüd lõhenenud,” lisati samas.

Robinson (56), kes on 13 aastat elanud kokku meespartneriga, pöördus küll Ameerika anglikaanide poole palvega ühte hoida, aga tema pühitsemine võib 70 miljoni liikmelise Anglikaani Ühenduse siiski pooleks rebida.

Anglikaani kiriku 1998. aasta Lambethi konverentsil otsustati, et kirik peab homoseksuaalset käitumist pühakirjaga ühitamatuks ja mõistis hukka samasooliste liitude õnnistamise.

Ameerika Anglikaani Nõukogu president David Anderson nimetas Robinsoni pühitsemist “skismaatiliseks” ja ütles, et tema poolehoidjad valmistuvad juba lahku lööma USA episkopaalkiriku liberaalsemast tiivast.