Aastataguste sündmuste tõttu kutsus kiriku kõrgeim vaimulik, Canterbury peapiiskop Rowan Williams kokku grupi, mis pidi välja töötama soovitused, kuidas lahendada vastuolu üldiselt konservatiivse kiriku enamuse ja üliliberaalsete Põhja Ameerika koguduste vahel, teatab The Telegraph.

Esmaspäeval avaldatud 120-leheküljeline Williamsi raport kutsus üles liberaale oma teguviisi ekslikust tunnistama ning hoiduma edaspidi sammudest, mis ärritavad teisi kiriku liikmeid. Samas ei näinud raporti kirjutajad ette mingeid tõsiseltvõetavaid sanktsioon juhuks, kui soovitusi kuulda ei võeta.

Anglikaani kirik tekkis siis, kui Inglise kuningas Henry VIII lõi lahku katoliku kirikust ning kuulutas ennast Inglismaa kirikupeaks. Tänapäeval hõlmab kirik peamiselt Inglismaa ja tema endiste kolooniate alasid, kandes Ameerikas episkopaalkiriku nime.

Konservatiivsed usujuhid pole siiski Williamsi raportiga rahul. Nad leiavad, et tegelikult ei ole midagi ette võetud, takistamaks ka tulevikus avalikult homoseksuaalsete klerikaalide ametissenimetamist. Anglikaani kirik on erinevalt Vatikanist suuresti detsentraliseeritud ja kogudused oma tegevuses suhteliselt sõltumatud.

Raporti esitas rea ettepanekuid, kuidas lahendada vastuolusid kirikus. Muuhulgas pakuti välja moratoorium samasooliste määramisele kiriklikesse ametitesse ning nende abielu õnnistamisele, kuni kirik leiab neis küsimustes üksmeele. Ühtlasi pakuti välja, et kiriku 38 suhteliselt iseseisvat kogukonda peaks kokku leppima toimimisviisides, et mitte lõhestada kirikut.

Samas tunnistavad ametnikud, et neid ettepanekuid ei ole võimalik peale sundida. Kiriku juhid olid sunnitud möönma, et kui kõige liberaalsemad kogukonnad ei nõustu leppima ülejäänud kogukondade konservatiivsemate vaadetega, tuleb neil “õppida kõndima eraldi”.

Ameerika episkopaalid omalt poolt ei näidanud üles soovi oma seisukohti muuta. Piiskop Frank Griswold ütles, et raporti soovitused on neile “rasked ja valusad”. Mitmed geiõiguste eest võitlevad organisatsioonid tervitasid Ameerika episkopaalide otsust mitte muuta oma käitumist.

Juhtiv konservatiiv, Lõuna Ameerika peapiiskop Gregory Venables ütles, et liberaalide reageering teeb talle sügavat muret ning süvendab tekkinud lõhet. “Ma pole tuleviku suhtes kuigi optimistlik,” sõnas ta.