Kohus jättis oodatult siiski tegemata laiema otsuse, millega oleks toetatud homoseksuaalide fundamentaalset õigust abielluda, mistõttu ei mõjuta tehtud otsus enam kui 30 osariiki, mis homoabielusid ei tunnusta, teatab Reuters.

Kaks kohtuasja, millest mõlema üle tehti otsus häältega 5-4, puudutasid 1996. aasta abielu kaitse seaduse (Defense of Marriage Act, DOMA) samasoolised abielupaarid soodustustest ilma jätva osa põhiseadusele vastavust ning referendumil heaks kiidetud ja 2008. aastal kehtima hakanud California osariigi seadust nimega Proposition 8, mis keelas homoabielud.

Kohus tühistas DOMA 3. osa, millega piirati abielu mõiste föderaalsoodustuste puhul mehe ja naise vahelise kooseluga, sest see rikkus USA põhiseadust, mis näeb ette seaduste võrdse kaitse kõigile.

Kohtuotsus oli võit president Barack Obama administratsioonile, mis otsustas kaks aastat tagasi, et ei kaitse seda seadust enam kohtus. Obama tervitas otsust ning andis justiitsminister Eric Holderile korralduse vaadata üle kõik asjassepuutuvad föderaalseadused, et kindlustada selle täitmine.

California Proposition 8 puhul leidis kohus, et selle seaduse toetajatel polnud õigust kaevata edasi föderaalse ringkonnakohtu otsust, mis selle tühistas. Sellega jättis ülemkohus kehtima madalama astme kohtu otsuse, millega oli homoabielude keeld põhiseadusevastaseks kuulutatud.

Enne kolmapäevast kohtuotsust olid homoabielud legaliseerinud 12-s USA 50 osariigist ja Columbia föderaalringkonnas. Kolm osariiki – Delaware, Minnesota ja Rhode Island – legaliseerisid samasooliste abielud sel aastal. Californiast võib saada 13. homoabielusid tunnustav osariik.

Kui California juurde lisada, elaks kolmandik USA elanikkonnast osariikides, kus homoabielud on legaliseeritud.