Tugevate liberaalsete traditsioonide ja pika poliitilise aktiivsuse ajalooga Los Angelesis koondatakse nüüd ridu, et seista vastu Valge Maja otsusele Iraaki rünnata.

Bushi Iraagi-poliitika vastaste esirinnas seisab filmidiiva Barbra Streisand, kes esineb pühapäeval kõnega administratsiooni sõjaka poliitika vastu ja süüdistab võime suutmatuses kaitsta kodanikuõigusi.

“Ma leian, et riigi ühepoolne sõttaviimine viis nädalat enne valimisi on väga-väga hirmutav,” ütles laulja ja näitleja Hollywoodis demokraatliku partei rahakogumisüritusel.

Reedel avaldasid sajad kuulsused ja intellektuaalid ajalehes Los Angeles Times manifesti “Mitte meie nimel”, milles kutsutakse ameeriklasi astuma vastu oma valitsuse poliitikale.

“Kutsume USA elanikke astuma vastu poliitikale ja üldisele poliitilisele suunale, mis tekkis pärast 2001. aasta 11. septembrit ja mis seab suurde ohtu inimesed kogu maailmas,” seisab manifestis.

Alla on teiste seas kirjutanud filmilavastajad Oliver Stone ja Robert Altman, näitleja Jane Fonda, “Surmarelva” staar Danny Glover ning “Thelma ja Louise’iga” kuulsaks saanud Susan Sarandon.

Oscariga pärjatud Sarandon ja tema kauaaegne partner Tim Robbins läksid Edinburghi festivalil koguni nii kaugele, et väljendasid avalikult kartust Iraagi sõja ees ja teatasid, et on “sõjalise ekspansiooni” vastu. “Ei, ma ei usu, et tahaksin minna Iraagi vastu sõtta,” sõnas Sarandon.

“Tootsie” staar Jessica Lange ütles möödunud nädalal Madridis, et sõjategevus Iraagi vastu on “vale, ebamoraalne ja ebaseaduslik”. “Ma hakkan häbenema, et olen Ameerika Ühendriikidest. See on alandav.”

Aga sõja vastu ei ole kaugeltki kogu Hollywood ja nii on seal tekkinud omamoodi ideoloogiline lõhe.

Superstaar Tom Cruise ja lavastaja Steven Spielberg kinnitasid septembris Itaalias esinedes, et pooldavad Bushi seisukohta.

“Kui Bushil, nagu ma usun, on usaldusväärseid andmeid sellest, et Saddam Hussein valmistab massihävitusrelvi, ei saa ma mitte toetada tema valitsuse poliitikat,” sõnas Spielberg.

Cruise lisas omalt poolt Bushi toetuseks, et “Saddam on sooritanud palju kuritegusid inimsuse ja omaenda rahva vastu”.