Kohaliku raadiojaama teatel on selle palve põhjuseks Ameerika Ühendriikides toodetud mitmeotstarbeliste hävituslennukite poolt liiga suur müratase, vahendab portaal Defense Aerospace.

Lennukid pidid saabuma Tartu suuruse linna Leeuwardeni külje all asuvasse sõjaväeossa ja on praegu Hollandi lendurite kasutuses olevatest F-16 hävituslennukitest neli korda mürarikkamad.

Kohaliku elanikud pelgavad, et sõjalennukite saabudes võib Hollandi kaardilt kaduda kaks küla, sest kohalike seaduste järgi peavad kõik asulad, mis asuvad lennuväe müratsoonis, olema likvideeritud ning nende elanikud ümber asustatud.

Selle korra kohaselt satuks F-35 hävituslennukite saabudes sellesse tsooni kaks Leeuwardeni eeslinna.

Lõplik otsus seda tüüpi viienda põlvkonna sõjalennukite ostmise kohta võetakse vastu 2009. aastal. Praegu aga on sõjaväe esindaja rahustanud kohalikke elanikke ning lubas, et nende lennukite ostmise puhul hakkavad sõjaväelased järgima kõike lennuväljadele tehtavaid ettekirjutusi.

Holland on üks osalejatest selle 40 miljardi dollari (ligi 465 miljardit krooni) suuruse eelarvega programmis. Valitsus on investeerinud F-35 loomisesse ligi 800 miljonit dollarit (ligi 9,3 miljardit krooni).

Holland kavatseb soetada oma riigikaitse tarbeks 85 sõjalennukit F-35.