Hollandi valitsus otsustas reedel, et burkad kujutavad endast terroriohtu, kuna kaetud näoga isikuid pole võimalik identifitseerida, teatab The Telegraph.

Valitsus kavatseb seaduse juba lähipäevil parlamendile saata. Selles nähakse ette keeld kanda kõigis avalikes kohtades näokatteid.

Hollandi karmikäeline immigratsiooniminister Rita Verdonk, kes kannab hüüdnime Raudne Rita, on korduvalt varem burkade vastu sõna võtnud. Tema arvates aitab näokate kaasa ka naiste allasurumisele meeste poolt.

Immigratsiooniminister ütles, et näokatted on “oht riigi julgeolekule”. Verdonki sõnul on burkad vastunäidustatud “avaliku korra, julgeoleku ja kodanike kaitse tõttu”. “Inimesed peaks olema äratuntavad ja integratsiooni vaatepunktist arvame me, et inimesed peaks olema võimelised omavahel suhtlema,” ütles minister.

Hollandi valitsus leidis, et taoline näokatte keeld oleks vastuolus põhiseaduslike õigustega. Verdonk kinnitas aga, et leidis seaduses konksu, mis võimaldab keeldu siiski kehtestada ning plaan sai teiste ministrite heakskiidu.

Moslemite esindajad on idee kibekiirelt hukka mõistnud, nimetades seda naeruväärseks.