Rutte esines reedel dramaatilise üleskutsega opositsioonierakondadele, et need teeksid võimalikuks tema Brüsselisse lepingut uuesti läbi rääkima minemise. Hollandi „ei“ ja seega ka kogu leppe läbikukkumine oleks Rutte sõnul halb rahvusvahelistele suhetele. See mängiks liiga head kaardid kätte Venemaale, vahendab Hollandi ringhääling NOS.

Viimasel ajal on assotsiatsioonilepingut palju arutatud kristlik-demokraatliku üleskutse (CDA), D66, kristlaste liidu ja kalvinistliku erakonna SGP-ga, mis peaksid aitama leppele parlamendi ülemkojas Eerste Kameris enamuse toetuse kindlustada.

Rutte saadetud kirjast võib välja lugeda, et ta arvab nüüd omavat piisava toetuse leppe uuesti läbirääkimisele ka Euroopa tasemel. „Et mingeid ametlikke kohustusi ei ole võetud, loodab valitsus, et selline tulemus on realiseeritav,“ kirjutas Rutte.

Seetõttu otsustas valitsus „riigi huvides“ teha kõik võimaliku, et leping Ukrainaga ikkagi alla kirjutada. Järgmine poolteist kuud peab valitsus edasi läbirääkimisi Euroopa Liidu liikmesriikide ja Ukrainaga.

Eesmärk on paika panna, et leping ei ole samm Ukraina Euroopa Liidu liikmelisuse suunas ning et Ukraina tööjõud ei saa ligipääsu Euroopa tööturule. Ka tuleb hollandlaste arvates kindlaks määrata, et jutt ei käi sõjalisest koostööst ega finantstoetusest. Lõpuks tuleb kokku leppida, et lepingu keskne osa oleks võitlus korruptsiooni vastu Ukrainas.

Hollandi valitsuse teatel ollakse sel juhul õiglane 6. aprilli referendumi tulemuste suhtes. Enamik hääletanutest ütles siis assotsiatsioonileppele „ei“. „See võtab uuesti aega, rohkem kui paljud Hollandis tahtnud oleksid,“ möönis Rutte.

Lepingu muudatused tuleb kinnitada Euroopa Liidu tippkohtumisel 15. ja 16. detsembril. Nii kaua võtab Hollandi valitsus aega läbirääkimisi pidada.