Timmermans ütles seda Hollandi teleajakirjanikule Jeroen Pauw'le, kes küsis Timmermansi kõne kohta 21. juulil ÜRO julgeolekunõukogus, vahendab ajaleht De Volkskrant.

„Kui kohutavad pidid nende elu viimased hetked olema, kui nad teadsid, et lennuk kukub alla. Kas nad võtsid oma lähedastel kätest kinni, kas nad hoidsid oma lapsi südame lähedal, kas nad vaatasid teineteisele silma, veel viimast korda sõnadeta hüvastijätuks? Me ei saa kunagi teada,“ rääkis Timmermans ÜRO julgeolekunõukogus.

Pauw küsis Timmermansilt, kas ta maalis ÜRO-s meelega pildi, mis rangelt võttes tegelikkuses aset leida ei saanud. Nimelt on seni lähtutud sellest, et kõik 298 lennuki pardal olnut, kelle hulgas oli 196 hollandlast, surid kohe, kui rakett lennukit tabas ning neil polnud seega aega teineteisega hüvasti jätta.

„Kas tõesti? Kas te julgete seda öelda?“ reageeris Timmermans. „Seda raketti ei näinud nad enda poole tulemas, aga kas te teate, et keegi leiti hapnikumask suul? Temal oli seega aega seda teha. Me ei saa seda välistada. Ei ole midagi, mida me praegu teame, millest võiksime teha järelduse, et see ei saanud nii minna.“

Hollandi ohutuse uurimisnõukogu (OVV) esimeses esialgses raportis, mis avaldati eelmisel kuul, ei ole hapnikumaskide kohta midagi öeldud.

Eksperdid on varem öelnud, et reisijad ei märganud ilmselt rünnakust midagi ja kaotasid kohe teadvuse.

Euroopa Komisjoni tulevane parema seadusandluse loomise eest vastutav asepresident ütles, et Malaysia Airlinesi reisilennuki katastroof on tema elu alatiseks muutnud. „Elus on hetki, mille kohta öeldakse: see oli enne seda ja see oli pärast seda,“ ütles tundeliseks muutunud Timmermans.