„Türgi ja Rootsi vahel on erinevus, sest Rootsi ei ürita välismaal elavate rootslaste ellu sekkuda. Türgi aga näiteks kutsub Hollandi türklasi kodumaale armeeteenistusse,” ütles peaminister Dutch Newsi vahendusel.

Maroko, Argentina ja mitmed teised riigid ei luba oma kodanikel kodakondsusest loobuda. Hollandi valitsus tahab nüüd neid reegleid karmistada, et normiks saaks vaid ühe kodakondsuse omamine. Arvatakse, et topeltkodakondsus on mõnel miljonil Hollandi kodanikul.

Lisaks paljudele Maroko ja Türgi päritolu inimestele on nende hulgas ka Saksamaa, Suurbritannia ja USA kodakondsuse omanikke.

Opositsioon süüdistab Ruttet diskrimineerimises. Öeldes, et topeltkodakondsus on lubatud, kui teine kodakondsus on Rootsi või Briti oma, aga vastuvõetamatu, kui Türgi või Maroko oma, läheb peaminister üle piiri, leidis liberaalse erakonna D66 esindaja Alexander Pechtold.

Tervishoiuminister Marlies Veldhuizen van Zanten ütles, et tema topeltkodakondsus on pigem emotsionaalne kui praktiline küsimus. Ta keeldus ütlemast, kas on valmis Rootsi kodakondsusest loobuma, kui tal palutakse seda teha.

Islamivastase vabaduspartei PVV juht Geert Wilders on teatanud, et on igasuguse topeltkodakondsuse vastu.

„Rootsi, Luksemburgi, Tonga kuninga või Maroko alam, me oleme selle vastu,” ütles Wilders ja nõuab, et Veldhuizen van Zanten Rootsi kodakondsusest loobuks.