Loengu organiseeris arstiteaduse üliõpilaste selts, mille Facebooki kontol kirjutati: „Niisiis ärge kõhelge sõpru kaasa kutsumast, kes seda samuti huvitavaks peavad!“ Maastrichti ülikooli ühes hoones toimunud loengut kuulas umbes 150 inimest, kellest kõik ei olnud arstitudengid, teatab RTL Nieuws.

Maat seletas samm-sammult lahti, kuidas käib ohvrite tuvastamise protsess. Sealjuures kasutas ta fotosid, mis olid tehtud Hilversumis Van Oudheusdeni kasarmus, kus surnukehi tuvastatakse ning mis peaks kõrvalseisjate jaoks rangelt suletud olema.

Veel näitas Maat fotosod lennukatastroofi ohvrite säilmetest. Ühel fotol oli lähedastele üle antava kirstu sisemus, kus oli näha väga vähe inimsäilmeid.

Maat rääkis loengul ka asjadest, mis on osa käimas olevast kriminaaljuurdlusest lennukatastroofi kohta. Ta ütles muu hulgas, et lennuk tulistati alla raketiga, samas kui Hollandi julgeoleku- ja justiitsministeerium väidab, et seda alles uuritakse.

Lennukatastroofi ohvrite lähedased väljendasid loengu üle suurt pahameelt. Nende esindusorganisatsioon Stichting Vliegramp MH17 nimetas seda väga šokeerivaks.

Politsei esindaja ütles kolmapäeva õhtul RTL Nieuwsile, et nüüd on küsimuse selles, kas Maat saab tuvastusmeeskonda edasi jääda. Esialgu on tema tegevus selles peatatud.