Hollandi delegatsiooni visiit Venemaale oli kavas veebruaris. Visiiti on juba ühe korra 2018. aastal edasi lükatud, sest vahetult enne seda, kui see pidi toimuma, tabati Vene salateenistus spionaažitegevuselt Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) peakorteri juures Haagis, vahendab De Volkskrant.

Viis aastat tagasi ei olnud Moskvas teretulnud kaks Hollandi parlamendiliiget, Louis Bontes ja Michiel Servaes ning Euroopa Parlamendi liige Hans van Baalen. Nad kuulusid Venemaa koostatud Euroopa Liidu poliitikute sanktsioonide nimekirja.

Sjoerdsma väljendas üllatust, et Venemaa nüüd jälle sama instrumenti kasutab. „Miks eskaleerida? On lihtsalt uskumatult tähtis praegu selle maaga dialoogi pidada,” ütles Sjoerdsma.

Eile õhtul teatas Vene uudisteagentuur Interfax, et Venemaa saatkond Haagis peab otsust delegatsiooni visiit ära jätta kahetsusväärseks ja vastutus selle sammu negatiivsete tagajärgede eest lasub täielikult Hollandi poolel.

Täna teatas Venemaa välisministeerium, et Venemaa teavitas Hollandit Sjoerdsma delegatsiooni arvamise ebasoovitavusest aegsasti ette ning hindab visiidi ärajätmist seetõttu provokatsiooniks.

„Nüüd on selge, millega arvestasid Hollandi parlamendiliikmed, võttes vastu otsuse Sjoerdsma oma delegatsiooni lülitamise kohta. Vaatamata meie hoiatustele, läksid nad teadlikult sellele provokatsioonile, mõistes suurepäraselt kõiki võimalikke tagajärgi,” teatas Venemaa välisministeerium.

Venemaa välisministeerium märkis, et Sjoerdsma on „meile tuntud mitte ainult ebasõbralike, vaid ka avalikult agressiivsete, solvangute piiril avalduste poolest meie maa aadressil”.

„2013. aastal kutsus ta ära jätma Venemaa aasta läbiviimise Hollandis ja Hollandi aasta Venemaal. 2014. aastal nõudis taliolümpiamängude boikoteerimist Sotšis ja 2018. aastal jalgpalli maailmameistrivõistluste üleviimist teise riiki. Malaisia Boeingu allakukkumise asjaolude uurimise kontekstis kinnitas ta edasikaebamisele mittekuuluvalt ja jämedalt vastuolus terve mõistuse ja juriidiliste protseduuridega vajadust „karistada” Venemaad kohe,” teatas Venemaa välisministeerium.