„Toas on elevant, kelle nimi on Venemaa, paistis eile pärast MH17 katastroofi uuriva meeskonna raportit. Samamoodi, nagu ei julge prokuratuur veel ühelegi süüdlasele näpuga näidata, teeb ka valitsus näo, et ta seda elukat ei näe,“ kirjutab Hollandi ajaleht.

Algemeen Dagbladi teatel nõuab Hollandi parlamendi alamkoda Tweede Kamer nüüd, et valitsus hakkaks Venemaale survet avaldama. Venemaad tuleb sundida juurdlusega koostööd tegema, leiavad parlamendiliikmed.

„Vastasel juhul peavad sellel tagajärjed olema,“ ütles valitsuskoalitsiooni kuuluva tööpartei (PvdA) parlamendiliige Michiel Servaes.

Ka opositsioon nõuab kiiresti Moskva suunal karmimat tooni: „Järgmistel EL-i ja Venemaa vahelistel läbirääkimistel, oletan ma, on MH17 ja koostöö juurdluse ja õigusemõistmisega vältimatu nõudena laual tingimusena mis iganes koostööks Venemaaga,“ lausus kristlike demokraatide (CDA) esindaja Pieter Omtzigt.

Paljude Hollandi erakondade kannatus on katkemas. Samuti ohvrite lähedaste oma.

Hollandi valitsus ei soovi aga oma strateegiat muuta. Juba kaks aastat rõhutab peaminister Rutte, et kõigepealt tuleb läbi viia sõltumatu juurdlus, alles siis hakkab ta asjasse sekkuma. „Me peame vältima juurdlusel poliitilisi sõrmejälgi, et meil oleks inimestele, kelle jaoks juurdluse tulemused mugavaks ei kujune, argument koostööd mitte teha,“ kordas Rutte taas. Isegi sellises sõnastuses väldib ta sõna „Venemaa“ kasutamist.

Valitsus jäi ka kolmapäeval ettevaatlikuks. „Venemaa osa on veel uurimise all,“ ütles Hollandi julgeoleku- ja justiitsminister Ard van der Steur.