Hollande'i sõnul on Ühendriikide nuhkimine "sõprade ja liitlaste järele" vastuvõetamatu, sest see rikub Prantsusmaa kodanike õigust privaatsusele, seisis Prantsusmaa riigipea kantselei avalduses, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Prantsuse päevaleht Le Monde kirjutas esmaspäeval, et USA rahvusliku julgeoleku agentuur (NSA) lindistas ajavahemikus 2012. aasta 10. detsembrist 2013. aasta 8. jaanuarini 70,3 miljonit Prantsusmaal tehtud kõnet.

Telefonivestlus toimus Obama algatusel.

Valge Maja teatel on osa Prantsuse meedias ilmunud informatsioonist NSA luuretegevuse kohta "moonutatud". "President [Obama] ja Prantsuse riigipea Hollande arutasid äsjast paljastust Prantsuse meedias, kus on meie luuretegevust osaliselt moonutatud. Teisalt tõstatatakse seal meie sõprade ja liitlaste jaoks legitiimseid küsimusi sellest, kuidas me oma võimekusi kasutame," seisis Valge Maja avalduses.

"President selgitas, et USA on üle vaatamas luureinfo kogumise viise, leidmaks õiget tasakaalu meie kodanike ja liitlaste julgeoleku ning inimeste privaatsuse vahel. Presidendid jõudsid kokkuleppele, et kahe riigi ametkonnad jätkavad arutelu diplomaatiliste kanalite kaudu," nähtus avaldusest.

Le Monde'i artikkel tugineb NSA endise analüütiku Edward Snowdeni lekitatud materjalidele.

Lehe kohaselt lindistas USA luure automaatselt kindlate Prantsuse telefoninumbrite kõned ja salvestas lühisõnumid programmiga "US-985D". Le Monde'i hinnangul annavad dokumendid alust arvata, et NSA sihtmärgiks polnud pelgalt terrorismis kahtlustatavad, vaid ka äri- ja poliitikaeliit.

Taanis visiidil viibiv Prantsusmaa peaminister Jean-Marc Ayrault ütles varem esmaspäeval, et on teadetest NSA nuhkimise kohta "šokeeritud". "Liitlasriigi valmisolek minna nii kaugele, et jälgida meie kodanike erasuhtlust, millel pole mingit strateegilist või rahvusliku julgeoleku alast õigustust, on uskumatu," lausus Ayrault.

Pariis kutsus ühtlasi välja riigis resideeruva Ühendriikide suursaadiku Charles Rivkini.