Viidates Cameroni hiljutisele lubadusele korraldada referendum Suurbritannia Euroopa Liidust väljaastumise üle, ütles Hollande Strasbourg'is, et Euroopa peab olemas olema kõigi liikmesriikide hüvanguks, vahendab The Local.

„See ei saa olla lihtsalt grupp riike, mis valivad ja nopivad seda, mis on ainuüksi neile kasulik. Ma olen diferentseeritud Euroopa, mitte kahekiiruselise Euroopa või Euroopa à la carte poolt,“ ütles Hollande.

30-minutilise kõne jooksul hoiatas Prantsusmaa president ka drastiliste kärbete eest Euroopa Liidu eelarves aastateks 2014-2020 majanduskasvu arvelt.

„Jah kärbete tegemisele, aga majanduse nõrgendamisele ei,“ ütles Hollande mõni päev enne, kui Euroopa Liidu riigijuhid eelarvet arutama hakkavad.

Hollande esitas ka oma visiooni Euroopa tulevikust.

„Euroopa ei saa olla lihtsalt finantsturg, eelarve või raha,“ ütles Hollande. „Euroopa ei ole ainult lepingute kogu või hulk reegleid, nii vajalikud kui need ka poleks.“

Hollande kinnitas, et Prantsusmaa jääb kindlaks Euroopa projektile, mis on majanduslik ja sotsiaalne mudel, mida kadestavad kõik teised kontinendid, kuid võlakriis tähendab seda, et paljud inimesed on lootust kaotamas ja asetavad rahvuslikud huvid esikohale.

„Eurotsooni kriis on suures osas selja taga, aga tänane väljakutse on meie inimeste usaldamatus,“ ütles Prantsusmaa president.

Selle tagasilöögi vastu ei saa Euroopa Liit lihtsalt karmimat kasinuspoliitikat tarvitusele võtta. „Prantsusmaa ei luba seda,“ ütles Hollande, kelle sõnul tuleb hoopis kindlustada, et põhilised kulutused jääksid alles, et toetada eluliselt vajalikku majanduskasvu.