Konservatiivsed kristlikud demokraadid, mõrvatud parempopulisti Pim Fortuyni partei ja liberaalne VVD otsustasid, et asüülitaotlejate suhtes rakendatakse "karmi kuid õiglast poliitikat", ütles Pim Fortuyni Nimekirja (LPF) uus liider Mat Herben.

Muuhulgas on parteide kokkuleppes kirjas, et asüülitaotlejad ei saa poliitilist asüüli taotleda, kui nad on saabunud Hollandisse dokumentideta.

Päevaleht Algemeen Dagblad teatas kolmapäeval, et umbes 80 protsendil asüülitaotlejaist ei ole Hollandisse jõudes isikuttõendavaid dokumente.

ÜRO kõrgem põgenikevolinik (UNHCR) on väljendanud asüülipoliitikat karmistada otsustanud Euroopa riikide sammude üle muret, väites, et nii jäetakse lisaks illegaalsetele immigrantidele kõrvale ka legitiimsed põgenikud, kes pagevad tagakiusamise eest.

UNHCR-i andmetel saaabus Hollandisse 2001. aastal 32.580 asüülitaotlust, mis on 25 protsenti vähem kui 2000. aastal.

Hollandi tulevased valitsusparteid otsustasid ka takistada immigrantidel ja asüülitatolejatel oma peret Hollandisse tuua, kui nad ise on elamisloa saanud.

Tulevikus lubab Holland riiki võimalikult vähe immigrante, ütles Herben. Ta lisas, et parteid leppisid kokku vaid uue immigratsioonipoliitika üldpõhimõtetes, üksikasjad töötatakse välja tuleval nädalal.