Naftafirma Jukos endine juht Hodorkovski kannab 8-aastast vanglakaristust maksudest kõrvalehoidmise ja pettuste eest, vahendab RIA Novosti.

Hodorkovski kirjutab ajalehes Nezavissimaja Gazeta, et Venemaa õigussüsteem on viimastel aastatel muutunud „brutaalseks konveieriks”, mis võib praeguse riigi hävinguni viia, pöörates Venemaa parimad ja võimekaimad inimesed võimude vastu.

„Võib kindlalt öelda, et brutaalne konveier, mis on asendanud õigussüsteemi, on tänapäeva Venemaa hauakaevaja,” kirjutab Hodorkovski. „Kadestamisväärse järjekindlusega pöörab see kõige aktiivsemad, intelligentsemad ja sõltumatumad kodanikud riigi vastu. Need, kelle valikutest riigi saatus lõppude lõpuks sõltub.”

Hodorkovski sõnul on kummaline, et Venemaa poliitiline eliit seda ei karda, et puudub enesealalhoiuinstinkt.

„Sa ei tea süsteemist midagi, enne kui oled ise selle hammasrataste vahele sattunud,” ütleb Hodorkovski. „Süsteem on ühendatud kombain, mille tööks on õigustatud vägivald. Süsteem on suure tehase tootmisliin… Ja kui sa oled saanud tooraineks sellel tootmisliinil… on selle lõpus alati süüdimõistev otsus,” kirjutab Hodorkovski, lisades, et süsteemi peamine eesmärk on sind mitte kunagi vabaks lasta, sest see ei tööta mitte tõe väljaselgitamiseks, vaid oma eesmärkide saavutamiseks.

Hodorkovski viidi 2009. aastal Siberi vanglast üle Moskva kurikuulsasse Matrosskaja Tišina vanglasse ja teda ootavad uued süüdistused.