“Kui 30 miljonit inimest toetab ideoloogiat, mida praegu esindab kompartei, ning kui see ideoloogia ei ole ekstremistlik, siis me peame austama nende 30 miljoni kaaskodaniku seisukohta. Ma pean Kommunistlikku Parteid kodanikeühiskonna osaks, eriti pärast seda, kui nad oma ekstremistlikest vaadetest loobusid. Samas oleks kummaline pidada mind kommunistlike vaadete pooldajaks,” selgitas Hodorkovski intervjuus telekanalile TV Tsentr.

Küsimusele, kas ta rahastab komparteid, vastas Hodorkovski: “Minu seisukoht jääb endiseks: Jukos ei finantseeri erakondi. Minu isiklikud poliitilised sümpaatiad kuuluvad Paremjõudude Liidule ja Jablokole.”

Naftamagnaat tõrjus oletuse, nagu kavatseks ta tulevikus Jabloko fraktsiooni Grigori Javlinskilt “üle võtta”. “Vaevalt saan ma suhtuda lugupidamatult kellegi töö ja vaevaga loodud tootesse. Seepärast pole ülevõtmine minu stiil. Erakonda ei saa üles osta. Parteid võib kas ideoloogiliselt juhtida, nagu seda teeb praegu Javlinski, või siis oma rahaga asutada,” ütles Hodorkovski.

Vene võimude vallandatud kampaanias Jukose vastu nähakse poliitilist tagapõhja, kuna Hodorkovski olevat rahastanud detsembrikuiste duumavalimiste eel opositsiooniparteisid. Sellega rikkuvat ta analüütikute väitel president Vladimir Putiniga 2000. aasta kokkulepet magnaatidega, et nood hoiavad poliitikast eemale.