“Kogu riik teab, et meil on sellised inimesed olemas ning neid on personaalselt nimetatud. Presidendi inimõigusnõukogu teab ja ütles välja nii probleemi kui isikud, aga Vladimir Vladimirovitš ei tea,” ütles advokaat Vadim Kljuvgant, vahendab BNS.

“Võibolla peab ta silmas mõnda teist riiki või asub infosulus või räägib mitte seda, mida mõtleb, või näitab kõigile selliste algatustega esinejatele, kuidas ta neisse suhtub,” lisas Kljuvgant.

“Isegi Vladimir Putini artiklis on viidatud meie õigusemõistmise karistavale ja süüdistavale kaldele kui peamisele hädale,” sõnas kaitsja.

“On olemas presidendi inimõigusnõukogu materjalid. Nad esitasid nimistu koos amnestia ideega, mille täna Putin ebaotstarbekaks tunnistas. Seal oli vangide nimistu, kes vajavad amnesteerimist esmajoones, kuna nad on süüdi mõistetud mitte õigusemõistmise eesmärgil, vaid mingil muul, kaas arvatud poliitiline,” lisas Kljuvgant.

Vene presidendi inimõigusnõukogu tegi eelmisel nädalal ettepaneku rakendada armuandmist ka süüdimõistetute suhtes, kes ei ole end süüdi tunnistanud.

“Vastavalt nõukogus valminud kriminaalseadustiku liberaliseerimise ettepanekutele öeldakse armuandmise korra muutmise osas otse, et see (süü tunnistamine süüdimõistetu poolt) pole vajalik,” ütles ajakirjanikele nõukogu esimees Mihhail Fedotov.

Fedotov täpsustas, et ettepaneku rakendumisel võiks riigipea armu anda endisele kütuseärimehele Mihhail Hodorkovskile ja tema äripartnerile Platon Lebedevile, mitmele tuntud teadlasele, näiteks Hiina kasuks spioneerimises süüdi mõistetud füüsikule Valentin Danilovile, aga samuti terroristlikeks tembeldatud organisatsioonidesse väidetavalt kuuluvatele moslemitele ja mitmele kodanikuaktivistile.