Kohus otsustas, et tegemist ei olnud vägistamisega, sest ohver oli teadvusetus olekus ja süüdistatavad ei kasutanud vägivalda ega hirmutamist, vahendab BBC News

Hispaania seaduse järgi on seksuaalne rünnak, mis õiguslikult vastab vägistamisele, toimunud siis, kui kasutatakse vägivalda või sellega hirmutamist.

Mehed mõisteti selle asemel süüdi ja vangi väiksema kuriteo – seksuaalse kuritarvitamise eest.

Meeste vanglakaristuste pikkused on 10-12 aastat. Seksuaalse rünnaku puhul oleksid aga karistused 15-20 aastat.

Hispaanias uuritakse praegu, kas hakata vägistamise üle otsustama naise selge seksiga nõustumise või mittenõustumise põhjal.

Barcelona linnapea Ada Colau mõistis „pöörase otsuse” hukka Twitteris.

„Ma ei ole kohtunik ja ma ei tea, kui palju aastaid vanglat nad väärivad, mida ma tean, on see, et see ei ole kuritarvitamine, see on vägistamine!” kirjutas Colau.

Naiste õiguste eest võitlevad organisatsioonid reageerisid samuti viha ja uskumatusega. Sotsiaalmeedias on juhtunut kommenteeritud selliste hashtag’ide nagu JusticiaPatriarcal (Patriarhaalne Õigus) ja NoEsAbusoEsViolacion (See ei ole kuritarvitamine, see on vägistamine) all.

Juhtumit tuntakse Hispaanias nimetuse „Manada de Manresa” („Manresa Hundikari”) all.

Manresa Feministliku Streigikomitee esindaja Lila Corominas ütles väljaandele NIUS, et tegemist on ilmselge seksuaalse rünnaku ja hirmutamise juhtumiga.

Erakonna Más País juht Íñigo Errejón ütles, et otsus on häbiväärne, ja Unidas Podemose esindaja Irene Montero kutsus üles seadust muutma, et „me saaksime rääkida uhkelt, et elame feministlikul maal”.

Mõned aktivistid on üles kutsunud meeleavaldusele kohtuotsuse vastu homme kell 13 Manresas.

Viis meest mõisteti süüdi tüdruku kuritarvitamises joomingu käigus mahajäetud vabrikus Manresas, mis asub Kataloonia kirdeosas, 2016. aasta oktoobris.

Prokuratuur teatas kohtule, et mehed – kaks hispaanlast, kaks kuubalast ja üks argentiinlane – ründasid tüdrukut kordamööda. Tüdruk oli alkoholi ja narkootikumide mõju all.

Üks süüdimõistetu – Bryan Andrés M. – olevat öelnud teistele: „Sinu kord. 15 minutit igaühele, mitte kauem.”

Ühel varasemal kohtuistungil ütles tüdruk, et mäletab juhtunust väga vähe, aga üks mees ähvardas tema sõnul relvaga.

Kõik süüdimõistetud eitasid oma süüd, kuigi neist ühe DNA-d leiti tüdruku aluspesult.

Kohus otsustas, et ohver „ei teadnud, mida ta tegi või ei teinud, ja järelikult ei olnud võimeline nõustuma või mittenõustuma seksuaalsuhetega, mis enamikul süüalustest temaga olid”, teatas ajaleht El País.

Kohus lisas, et süüalused said seksuaalakte läbi viia ilma igasuguse vägivalla või hirmutamise kasutamiseta.

Lõpuks mõistis kohus ohvrile välja valuraha 12 000 eurot.