"Õnnetuseks on kõige hullem alles ees," ütles peaminister Pedro Sánchez laupäeva õhtul rahvale tehtud pöördumises, hoiatades, et nakatunute ja surnute arv jätkab lähiajal edasist kasvu. "Hispaanlastel tuleb veel tunda kõige raskema, kahjustavama etapi mõju, mis proovib meie moraalset ja materiaalset võimekust piirata," tõdes Sánchez.

Viimati avaldatud andmete kohaselt kasvas Hispaanias tuvastatud koroonaviiruse juhtumite arv ööpäevaga pea 5000 võrra, ulatudes 24 926 haigusjuhuni, samal ajal kui intensiivravi vajas 1612 inimest.

Ööpäevaga jättis viiruse tõttu elu rohkem kui 300 inimest, millega surnute koguarv tõusis 1326-ni.

Võrreldes päevataguste arvudega tähendavad uued numbrid 25%-list kasvu juhtumite arvus, 40%-list kasvu intensiivravis viibivate inimeste arvus ja 32%-list kasvu surnute arvus. Terveks on tänaseks kuulutatud 2125 inimest.

Hispaania haiglad ja intensiivraviosakonnad on hädas, tulemaks kriisiga toime, hoolimata sellest, et mõned Madridi hotellid ja kultuuriasutused muudeti ajutiselt meditsiiniasutusteks. Hispaania pealinn Madrid on endiselt kõige enam kannatanud Hispaania osa - seal on tuvastatud 8921 nakatunut, 767 inimest on intensiivravis ja 804 on jätnud oma elu.

Lääs ei ole pandeemiaks valmis

Peaminister Sánchez hoiatas laupäeval sealse tervishoiusüsteemi kokkuvarisemise eest, kui haiguse levikut ei suudeta kontrolli alla saada, tunnistades samas, et erinevalt mitmetest Aasia riikidest ei ole tänapäevane Lääne ühiskond pandeemiaks valmis.

Ta eitas aga väiteid, mille kohaselt ta karmistas juba nädalajagu kestnud meetmeid leviku tõkestamiseks, öeldes, et Hispaania juba on "kõige rangemate meetmetega riik Euroopas ja peaaegu kogu maailmas".

Mitmel pool Hispaanias, sealhulgas Madridis ja Sevillas, tagusid inimesed Sánchez'i pöördumise ajal akendel ja rõdudel potte ja panne, avaldamaks meelt valitsuse kriisiohjeldamise strateegia vastu.

Ühtlasi teatas Sánchez laupäeval koroonaviiruse testide arvu tõstmisest 15 000-lt 20 000-le päevas ning ka maskide ja respiraatorite impordi ja tootmise suurendamisest.