Viirus on nüüd Hispaanias nõudnud 14 555 inimelu ja nakatumisjuhtumeid on 146 690, vahendab Guardian.

Päevane surmade arv on sel nädalal kasvanud 5%. Eelmisel nädalal kasvas see umbes 9%, teatas tervishoiuminister Salvador Illa täna. „Me oleme jõudnud kõvera tippu ja oleme aeglustumisfaasis,“ ütles Illa.

Hiljutised andmed Madridi võimudelt näitavad aga näiteks, et märtsi viimasel kahel nädalal suri seal 6600 inimest rohkem kui tavaliselt. Ametlik Covid-19-sse surnute arv on aga regioonis 3500.

Kui Illalt selle kohta kommentaari nõuti, väitis ta, et Hispaania kriteeriumid on ühed rangemad Euroopas. „Igaüks, kes testitakse positiivseks ja sureb, loetakse koroonaviiruse tõttu surnuks,“ ütles Illa.

Tema selgitus viitab sellele, et neid, kes on surnud hooldekodudes ja kodudes ning kellest enamikku ei ole testitud, ei ole andmetes arvestatud.

Hispaania justiitsministeerium on reageerinud, nõudes kõiki andmeid matuste ja kremeerimiste kohta alates eriolukorra kehtestamisest märtsi keskel, teatas raadiojaam Cadena Ser.

Tervishoiuministeerium teatas, et alustab lähipäevil enam kui 62 000 inimese juhuslikku testimist.

Pärast seda, kui kõige suuremad tõvekolded Madrid ja Kataloonia käskisid kergete sümptomitega inimestel end isoleerida, mitte taotleda testimist, on Hispaania tervishoiuametnikud hinnanud, et kuni 90% nakatumisjuhtumitest võib jääda tuvastamata.