Pärast pikale veninud uurimist teatas Palma de Mallorca uuriv magistraat José Castro 200-leheküljelises otsuses, et on tõendeid selle kohta, et 48-aastane infanta Cristina on toime pannud kuritegusid, ning kutsus ta 8. märtsiks kohtusse, vahendab Reuters.

Printsessi abikaasale, endisele Hispaania käsipalli olümpiakoondise mängijale Iñaki Urdangarinile on esitatud süüdistus pettuses, maksudest kõrvalehoidmises, dokumentide võltsimises ja kuue miljoni euro väljapetmises heategevusfondi kaudu.

Nii printsess kui ka Urdangarin eitavad igasugust süüd.

Tegemist on ühega paljudest kõrgetasemelistest korruptsiooniskandaalidest Hispaanias, mis on kahandanud hispaanlaste usku avalikesse institutsioonidesse sügava majanduskriisi tingimustes.

Toetus kuninglikule perekonnale on langenud kõigi aegade madalaimale tasemele. Sigma Dosi 5. jaanuaril avaldatud küsitluse andmetel arvab üle 83 protsendi hispaanlastest, et kuninglik perekond on Urdangarini juhtumiga seoses valesti käitunud ning enneolematu 62 protsenti soovib kunagi populaarne olnud kuninga Juan Carlose troonist loobumist.

Kohtunik Castro, kes alustas Urdangarini ja infanta Cristina rahaasjade uurimist kolm aastat tagasi, on olnud raskustes vettpidavate süüdistuste esitamisega printsessi vastu.

Eelmise aasta aprillis otsustas Castro, et on tõendeid, et printsess on Urdangarinit abistanud ja kuriteole õhutanud. Kõrgem kohus tühistas need süüdistused mais, väites, et tõendid pole piisavad, kuid andis Castrole lisaaega võimaliku maksupettuse uurimiseks.

Uusi süüdistusi esitades läks Castro vastuollu korruptsioonivastase prokuröri soovitusega, kes väitis detsembris, et ei ole tõendeid, et printsess on kuriteo toime pannud.

Prokurör ja kohtunik korraldavad Hispaanias eraldi uurimise ja nende arvamused võivad lahkneda. Printsess kaebab süüdistuse ilmselt edasi ja see võidakse taas tühistada või antakse kohtunikule aega seitse kuud kohtuasja ülesehitamiseks enne protsessi.

Printsess ja Urdangarin on avalikkuse eest tagasi tõmbunud. Eelmisel aastal kolis infanta Cristina koos nelja lapsega Genfi. Urdangarin jäi Hispaaniasse.