Aktsioon korraldati vastukaaluks üleriigilise politseiorganisatsiooni JUSAPOL protestidele, millel nõuti, et politseinikele üleriigilistest korrakaitseorganisatsioonidest makstaks autonoomses regioonis sama palju tasu kui nende kohalikele ametivendadele, vahendab uudistekanal BBC.

Algselt rahulik üritus muutus aga välgivaldseks, kui osa meeleavaldajatest hakkas politseinikke ja nende varustust ründama, visates nende suunas värvipulbrit ja kive. Ametivõimudel tuli kasutada kumminuiasid, et vältida protestijate murdmist läbi politseiketi, mis moodustati pärast seda, kui üks iseseisvuslane ründas keskvõimu toetajat, kes avaldas meelt riikliku politsei palgatõusu poolt.

1,6 miljoni elanikuga Kataloonia pealinna Barcelona meer Ada Colau ütles kohaliku raadio eetris, et kutsub inimesi üles rahunema, märkides, et „linn jääb alati kaitsma inimeste õigust praktiseerida oma õigusi, sh sõnavabadust“.

Tuleva nädala esmaspäeval on katalaanide iseseisvusreferendumi esimene aastapäev, mistõttu on viimastel päevadel märgata tänavatel pingete kasvu, päädides kohati kähmlustega iseseisvusmeelsete ja kuningriiklaste vahel.

Aasta tagasi toimunud rahvahääletus, mille Hispaania kuulutas ebaseaduslikuks, jäi meelde just föderaalpolitsei jõukasutuse poolest, mis oli nii ebaproportsionaalne, et sundis ka välisriike hukkamõistvalt reageerima.

Arvamusküsitluste kohaselt toetab iseseisvust praegu orienteeruvalt pool Kataloonia elanikkonnast.