„Ma kaitsen Kataloonia jäämist Hispaania koosseisu, sest ma ei suuda ette kujutada Hispaaniat ilma Katalooniata ega Katalooniat väljaspool Hispaaniat või Euroopat,“ ütles Hispaania peaminister Mariano Rajoy enne hääletust, vahendab AFP.

Rajoy konservatiivne rahvapartei, peamine opositsioonierakond sotsialistid ja tsentristlik progressi ja demokraatia liit on kindlalt Kataloonia iseseisvusreferendumi vastu ning hääletustulemuses parlamendis polnud mingit kahtlust, kuid Kataloonia võimud lubasid edasi võidelda.

Pärast seitsmetunnist debatti oli Kataloonia taotluse vastu saada õigus referendum korraldada 299 Hispaania parlamendi liiget, 47 oli poolt ja üks jäi erapooletuks.

Kataloonia soovis referendumi korraldada 9. novembril.

Rajoy kordas taas, et referendum oleks ebaseaduslik, sest Hispaania põhiseaduse järgi võib suveräänsusreferendumeid korraldada üleriiklikult, mitte regionaalselt.

Rajoy on hoiatanud, et iseseisvus oleks majanduslik katastroof nii Kataloonia kui ka Hispaania jaoks.

Hispaania konstitutsioonikohus otsustas eelmisel kuul, et regioonid ei saa ühepoolselt suveräänsusreferendumit korraldada.

Kataloonia valitsus väidab aga, et 2006. aasta Kataloonia autonoomiastatuut, mille kiitis heaks Hispaania parlament, andis regioonile referendumite korraldamise õiguse.

Kataloonia president Artur Mas on alati lubanud jääda seaduse piiresse, kuid rõhutas, et teisipäeval tehtud otsus ei olnud lõplik.

„Sellest valusast „ei“-st püüavad Kataloonia institutsioonid üles ehitada õigusliku raamistiku ning selliseid, mis lubavad 9. novembri hääletusel aset leida, on mitmeid,“ ütles Mas.