Eelnevalt salvestatud intervjuu kohta ei ole avalikusesse lekkinud mingeid üksikasju, enne kui see reede õhtul eetrisse läheb, vahendab BNS.

Hiljuti nähti Juan Carlost karkudel ringi lonkamas, sest talle pandi kaks puusaproteesi, kuid võimaliku poolehoiu tema vastu on nullinud skandaalid, mis puhkesid Aafrikas elevandijahil käimise ja tema perekonda puudutava korruptsioonijuurdluse tõttu.

Neljapäeval ajalehes El Mundo avaldatud küsitluse kohaselt hindas kuninga valitsusaega positiivselt vaid pool vastanuist. Aasta tagasi tunnustas kuningat kolmveerand vastanuist.

Laupäeval 75-aastaseks saab Juan Carlos pälvis hispaanlaste austuse sellega, et juhtis riigi pärast 1975. aastal surnud Francisco Franco diktatuuri demokraatia rajale.

Kuid kuninga maine on vähemalt kahe skandaali tõttu kannatada saanud.

Esimene oli seotud tema väimehe, Palma hertsogi Inaki Urdangarini suhtes algatatud korruptsioonijuurdlusega.

Teine puhkes seoses kuluka jahiretkega Botswanasse, mida peeti vastuvõetamatuks priiskamiseks ajal, mil Hispaania ägab kärbete all.

Neljapäevane küsitlus näitas, et hispaanlaste toetus monarhiale on langenud 54 protsendini ehk võrreldes eelmise aastaga kuue protsendipunkti võrra. Ajalehe sõnul on see näitaja "ajalooliselt madal".

Mitu päeva enne usutluse eetrisseminekut on riigitelevisioon näidanud vanu kaadreid, kus Juan Carlos tõsises pöördumises mõistab hukka 1981. aasta 23. veebruari riigipöördekatse.

Kuid üks sugupõlv pärast neid sündmusi näitas küsitlus, et ligi 58 protsenti inimestest vanuses 18-29 ei pea monarhiat parimaks Hispaania valitsemise vormiks.

Ajaleht El Mundo oletas, et noorem põlvkond ei jaga oma vanemate austust kuninga vastu, sest "nad ei elanud üleminekuaega läbi ja ei ole sellest huvitatud".

Iga-aastases jõulupöördumises kutsus Juan Carlos hispaanlasi ühinema kestvas majanduskriisis, mis on miljonitelt töö võtnud. Ta kinnitas, et kriisist jagu saamiseks on hädavajalik enesekindlus.

Vaatlejate sõnul on see üks mitmest ponnistusest monarhia maine parandamiseks.

Sellenädalases küsitluses arvas koguni 45 protsenti vastanuist, et Juan Carlos peaks loobuma troonist oma 44-aastase poja Felipe kasuks.