Eile valitsuse erakorralisel istungil heaks kiidetud meetmed on mõeldud piirama nii palju kui võimalik inimeste ringiliikumist ja sellega nakatumiste kõverat tasandama, vahendab El País.

Hädavajalikeks teenusteks peetakse neid, mis on vajalikud põhiliste ühiskondlike funktsioonide täitmiseks (tervishoid, julgeolek ja kodanike majanduslik toimetulek) või riiklike institutsioonide ja avaliku halduse efektiivseks toimimiseks. Eile õhtul avaldatud kuninglikus dekreedis on 25 punktist koosnev lisa, milles loetletakse tegevusalad, mis jäävad toimima.

Nende hulgas on toiduaineid, jooke ja esmatarbekaupu müüvad jaekaubandusettevõtted, apteegid, arstid, optikud ja poed, mis müüvad ortopeedilisi või tervisetooteid, ajakirjanduse ja kontoritarvete müüjad, IT- ja telekommunikatsiooniteenuste pakkujad, lemmikloomatoidu müüjad, interneti-, telefoni- või posti teel müüjad, selvepesumajad, toidu kojutoojad, elektriga varustajad ning kütusefirmad.

Tööle jäävad ka ettevõtted, mis nendele hädavajalikele tegevusaladele tooteid ja teenuseid pakuvad, näiteks toiduainete, hügieenitoodete ja ravimite hulgimüüjad.

Tegutsevad ka pangad, juristid ja notarid, prügivedajad, puhastusteenuste pakkujad ning organisatsioonid, mis pakuvad abi lähisuhtevägivalla ohvritele või abistavad ise mitte toime tulevaid ja puudega inimesi.

Mittehädavajaliku tegevuse katkemine ei tähenda, et töötajad jäävad ilma palgata. Kui eriolukord on läbi teevad nad töötunnid järk-järgult tasa.

Ettevõtetel lubatakse täna veel töötada, kui ei ole võimalik tegevust viivitamatult katkestada.

Tööminister Yolanda Díaz selgitas eile, et kodus töötamist uus dekreet ei puuduta. Seda võib jätkata.

Surmajuhtumite arvus toimus Hispaanias viimase ööpäeva jooksul kerge langus – neid oli viimati 812.

Kokku on viirus Hispaanias nõudnud 7340 inimelu. Nakatumisjuhtumite arv kasvas 78 797-lt 85 195-ni.

Eelmisel kahel ööpäeval suri Hispaanias vastavalt 832 ja 838 inimest.