Ehkki Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy teatas, et riigijuhid on umbkaudu 120 miljardi euro suuruses kasvupaktis üksmeelele jõudnud, puuduvad sellelt peaministrite Mariano Rajoy ja Mario Monti allkirjad, vahendab Baltic News Service.

Hispaania ja Itaalia nõuavad lisaks majandusmeetmetele samme alandamaks laenuintresse, mis nendele suurte võlakoormaga riikidele üha teravamat peavalu valmistavad.

"On kaks riiki, mis tahavad väga kindlustada kokkuleppe nii pika- kui ka lühiajaliste meetmetes," ütles Van Rompuy pressikonverentsil pärast seitset tundi läbirääkimisi.

"Ma ei räägiks blokeerimisest, arutelud jätkuvad," viitas ta tippkohtumise jätkumisele reedel.

Hispaania ja Itaalia delegatsioon ei teinud saladust sellest, et kasvupakti kasutatakse survevahendina. Ühe Itaalia ametniku sõnul pole neil pakti suhtes kahtlusi, kuid see peaks "olema osa suuremast lahendusest".

"Pooldame (kasvupakti), see on vajalik, kuid mitte hädavajalik. Meile on hädavajalik ja tähtsam hoopis laenu teenindamise suutlikkus," rääkis üks Hispaania ametnik.

Kasvupakti peeti eelnevalt võrdlemisi lihtsaks aruteluteemaks, sest selle olid eelnevalt heakskiitnud Saksa, Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania. Kuid üha kõrgemate intressimäärade valguses tuli Itaalia peaminister Monti lagedale ettepanekuga, et eurotsooni päästemehhanismid peaksid laenukulude vähendamiseks Itaalia riigivõlakirju ostma.

Saksa kantsler Angela Merkel nõuab aga, et Euroopa finantsstabiilsusfondi (EFSF) sekkumine käiks käsikäes põhjalike reformidega. Berliin taotleb ka eurotsooni finantsasjade viimist keskse kontrolli alla, lükatas jätkuvalt tagasi ettepaneku panna nõndanimetatud eurovõlakirjade näol võlad ühte patta.

Peaminister Rajoy hoiatas tippkohtumise veerel, et paljud Hispaania valitsusasutused ei tule enam ots otsaga kokku.

Seni veel lõplikult allkirjatamata kasvupakti eesmärk on "koheste kasvumeetetega" elavdada ühenduse vinduvaid majandusi ja luua töökohti, rääkis Van Rompuy.

Muuhulgas on plaanis suunata kasutamata EU vahendid abivajajatele ja suurendada Euroopa Investeerimispanga kapitali 10 miljardi euro võrra.