„Valitsus kahetseb, et Generalitat’i president ei vastanud nõudmisele, mis saadeti talle eelmisel kolmapäeval. Ei olnud nii keeruline öelda jah või ei,“ lausus Sáenz de Santamaría valitsuse residentsis, Madridi Moncloa palees, viidates Kataloonia presidendi Carles Puigdemonti kirjale, milles ei anta selget vastust, kas Kataloonia on iseseisvuse välja kuulutanud või mitte, vahendab La Vanguardia.

Sáenz de Santamaría nõudis Kataloonialt selgust ja kordas nõudmist vastata iseseisvusdeklaratsiooni kohta jah või ei. „Kellelgi ei ole olnud nii lihtsat vastust ja kellelgi ei ole olnud nii lihtne rakendada põhiseadust,“ ütles Sáenz de Santamaría Hispaania põhiseaduse paragrahvile 155 viidates, mis näeb ette seadust rikkunud regiooni otsevalitsemise rakendamist.

Sáenz de Santamaría tuletas meelde, et Hispaania valitsus andis Puigdemontile kaks tähtaega. Täna kella kümneks kohaliku aja järgi pidi Puigdemont vastama küsimusele, kas ta kuulutas iseseisvuse välja või mitte. Vastus oli segane. On aga ka teine tähtaeg, mis kukub neljapäeval kell kümme. Selleks hetkeks peab Puigdemont teatama, kas ta tõmbub tagasi ja naaseb põhiseaduslikule rajale. Kui ta seda ei tee, aktiveerib Hispaania valitsus mehhanismid põhiseaduse kurikuulsa paragrahvi 155 rakendamiseks.