Juba esimese õigeksmõistva otsuse järel sai alguse meeleavalduste laine, mille tõttu tuli toonasel peaministril Mariano Rajoyl lubada kaaluda seksuaalkuritegude eest mõistetavate karistuste ja seadusandluse muutmist.

20ndates eluaastates viis meest mõisteti tänavu aprillis noore neiu grupiviisilises vägistamises õigeks ja mõisteti üheksaks aastaks trellide taha hoopis leebema kuriteo, seksuaalse ärakasutamise eest. Apellatsioonikohus otsustas (hääletusel tulemustega 3-2) madalama astme kohtu otsuse jõusse jätta. Juba on teada, et ka see pahameelt põhjustav otsus kaevatakse edasi ja juhtum jõuab Hispaania ülemkohtusse.

Avalikkust ärritas kohtuotsus ennekõike arvestades seda, kui julmalt naine tunamullu 7. juulil vägistati. Jõhker rünnak leidis aset ajaloolises Pamplona linnas ühe tavalise kortermaja ukse ees, vahetult pärast iga-aastaselt linna kaitsepühaku San Fermíni auks peetava pullijooksu festivali algust.

18-aastase koolitüdruku grupiviisilise vägistamise filmisid mehed oma nutitelefonidega üles, jagades seda hiljem uhkusega interneti teel, visates julma teo üle ka sõpradega nalja.

Kohus põhjendas oma otsust sellega, et seadusandlus nõuab vägistamise puhul tõendust, et ohvri vastu tarvitati vägivalda, mida antud juhul ei suudetud tõestada. Ka Eesti seadusandlus sätestab vägistamise kui „inimese tahte vastaselt temaga suguühendusse astumise vägivallaga või ära kasutades tema seisundit, milles ta ei olnud võimeline vastupanu osutama või toimunust aru saama“.

Videolt, mis filmiti nimelt neiu vägistamise eel ja ajal, on näha, kuidas ta tõugatakse vastu seina. Ta ei kõnele ega avalda oma ründajatele vastupanu, vaid seisab kangestunult, silmad kinni. Antud videost lähtus ka kohus oma otsuse tegemisel.

Juhtunu järel puhkes valulik debatt selle üle, kui palju tuleb inimesel ründajale vastu hakata, et vältida vägistatud saamist, riskimata teiselt poolt eluga, jäädes siiski raske seksuaalse rünnaku ohvriks, mille puhul ründajal ei oleks võimalik pääseda karistuseta, nentis oma juhtkirjas suurim üleriigiline ajaleht El Pais.

Avalik petitsioon, millega kutsuti üles tagandama kohtunikke, kes olid vastuolulise kohtuotsuse taga, sai toona pelgalt mõne päevaga enam kui miljon allkirja.