Hispaanial on 1713. aastal Utrechti rahuga Suurbritannia hõivatud Gibraltari suhtes endiselt pretensioonid ja Madrid tahab tagada, et Euroopa Liidu tulevased läbirääkimised Euroopa Liiduga ei hõlmaks Gibraltarit, vahendab BBC News.

„Praeguse seisuga, kui ei ole muutusi Gibraltari asjus, hääletab Hispaania Brexitile ei,” ütles Sánchez.

Kogu Brexiti-läbirääkimiste aja on Hispaania koos Iirimaa ja Küprosega pidanud Ühendkuningriigiga eraldi läbirääkimisi spetsiifiliste piiriküsimuste üle.

Eile ütles Hispaania välisminister Josep Borrell, et Brexiti-kokkuleppe kavandis ei öelda selgelt, et läbirääkimised Gibraltari üle olid „eraldi läbirääkimised”, mitte osa tulevastest läbirääkimistest Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu vahel.

Sánchez lisas sellele väitele täna oma kaalu foorumil Madridis, rõhutades, et igasugused tulevased läbirääkimised Gibraltari üle peavad olema kahepoolsed.

„Riigina ei saa me eeldada, et mis iganes juhtub tulevikus Gibraltariga, räägitakse läbi Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu vahel – see tuleb läbi rääkida Hispaania ja Ühendkuningriigi vahel,” ütles Sánchez.

Brexiti-kokkuleppe kavandi artikkel 184 ütleb, et Euroopa Liit ja Ühendkuningriik püüavad kiiresti läbi rääkida kokkulepped tulevase suhte kohta alates ametlikust lahkumispäevast, 2019. aasta 29. märtsist kuni üleminekuperioodi lõpuni 2020. aasta detsembris.

Hispaania usub, et kõnealune artikkel on umbmäärane, ja tahab tagada, et see ei kehtiks Gibraltari tuleviku kohta. Hispaania nõuab omale tulevast õigust arutada Gibraltari staatust kahepoolselt Ühendkuningriigiga ja taotleb selgust, et see kokkulepe võimaldaks tal seda teha.

Gibraltari peaminister Fabian Picardo süüdistas Hispaaniat „tuntud taktikas” ehk probleemide tõstatamises viimasel minutil.

Briti peaministri Theresa May pressiesindaja ütles, et kokkuleppekavand kehtib ka Gibraltari ning teiste meretaguste territooriumide kohta.

Kuigi Hispaania loobus 1713. aasta lepinguga Gibraltarist, on ta püüdnud korduvalt kontrolli selle üle taastada.

1967. aasta referendumil hääletas 99,6 protsenti Gibraltari elanikest Suurbritannia alamateks jäämise poolt. Hispaania sulges pärast 1967. aasta referendumit piiri Gibraltariga ega avanud seda täielikult enne 1985. aastat, aastat enne Euroopa Liidu eelkäija Euroopa Majandusühendusega liitumist.