Peaminister Édouard Philippe' hoiatas reedel, et valitsus kardab meeleavaldajate kogunemise kõrval vägivalla lõkkelelöömist, mistõttu tasub südalinna piirkonda nädalavahetusel võimalusel vältida, vahendab uudistekanal The Guardian.

Tänavatel üle Prantsusmaa tagab korda 89 000 politseinikku: meeleavaldusi toimub kõikjal, mitte ainult pealinna avenüüdel, ja kardetakse, et olukord võib ka mujal ootamatult eskaleeruda. Hoolimata sellest toimetati just Pariisi tosin soomukit valitsuse väitel osana „erakorralistest meetmetest“.

„Täna seisame silmitsi inimestega, kes ei soovi seal protesteerida, vaid lõhkuda, ja me soovime, et meil oleks adekvaatne valmisolek võtta neilt võimalus seda teha,“ ütles Philippe telekanalile TF1.

Täna on politsei soovitusel kinni nii suurem osa äridest populaarsel Champs-Élysées' avenüül kui ka suurem osa südalinna muuseumidest, sh Louvre’, aga ka Eiffeli torn.

Ära jääb ka mitu varasemalt toimuma pidanud kõrgliiga jalgpallikohtumist.

Täna hommikul oli näha protestijate kogunemisi ja tänavatele tuli umbes 31 000 inimest. Ametivõimude teatel võeti päeva jooksul vahi alla rohkem kui tuhat inimest, kellest suurt osa ka küsitleti. Ajakirjanduse teatel on teada mõnedest vägivalla-, süütamis- ja lõhkumisjuhtudest, kuigi nende tase ei ole võrreldav eelmise nädala kaosega. Teadaolevalt kasutas politsei meeleavaldajate tõrjumiseks korduvalt ka täna pisargaasi.

Tuhanded inimesed, kes tulid mitu järjestikust nädalavahetust tänavatele maksutõusude vastu protesteerima, olid sel nädalal võidukad: valitsusel tuli nende vältimine lõpetada ja nende nõudmistele vastu tulla: kütuseaktsiisi tõusust loobuti. Vähemalt ajutiselt.

Aktsioon, mis sai oma nime autojuhtide helkurvestide järgi, sai alguse valitsuse kavatsusest tõsta kütuseaktsiisi ja kasvas järk-järgult üle laiemaks kriitikaks tsentristliku, ärisõbraliku valitsuse ja riigipea aadressil ja rahutuseks kasvava elukalliduse suhtes.

Aina populaarsust kaotav valitsus teatas veel, et on valmis kaaluma ka üht meeleavaldajate peamist nõudmist: rikastemaksu taastamist, mis „ärikeskkonda halvavana“ tühistati pärast president Macroni ametisseastumist pooleteise aasta eest.

Hea lugeja Prantsusmaal, anna meeleoludest ja toimuvast teada, kirjutades vihje@delfi.ee .